4.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodReluarea anchetei a oprit topirea arhivei

Reluarea anchetei a oprit topirea arhivei

Miile de marturii nou-aparute, numeroasele dovezi si documente aparute in ultimul an i-au determinat pe procurorii militari sa evite sa mai faca referiri despre un nou termen pentru finalizarea anchetei in Dosarul „Revolutia”. Cel mai probabil insa, in anul 2007, ancheta se va termina. In prezent, se continua cercetarile, au fost redeschise sute de dosare care primisera, pana in 2004, rezolutia de neincepere a urmaririi penale si sunt audiati martori cu miile.

Dosarele decedatilor prin impuscare cu mentiunea „autor necunoscut” sunt si ele redeschise. Daca nu ar fi fost intrerupt termenul de prescriere a faptelor, daca nu s-ar fi redeschis ancheta, la initiativa unei asociatii neguvernamentale, dosarele victimelor din decembrie 1989 (decedati, raniti si retinuti) urmau sa fie trimise la centrele de recuperare a deseurilor, la topit, termenul de arhivare fiind expirat. Finalizarea anchetei va clarifica foarte multe aspecte despre evenimentele din decembrie 1989, despre asa-zisii „teroristi” sau lunetisti, despre rolul pe care l-au avut unele institutii ale statului (in special Armata, Securitatea si Militia) si poate miile de victime vor afla cine le-a pricinuit suferintele.
Pentru abordarea unitara a evenimentelor, este foarte posibil ca dosarele Revolutiei, incepute in diverse cauze, in diverse localitati, sa fie conexate, parerea procurorilor militari fiind ca exista foarte multe elemente comune (scenarii), mai ales ca difuzarea informatiei, mai precis „dezinformarea”, s-a facut la nivel centralizat, de anumite persoane (civili si militari, deopotriva) si institutii implicate in actiunile de lupta din acele zile ale lui decembrie 1989.

Intr-un an,
4.000 de martori

Numai in acest an, procurorii militari au adunat peste 4.000 de marturii de la participantii si victimele din Revolutie. La dosare s-au adunat zeci de mii de pagini (de exemplu, dosarul „Sibiu” are 17 mii de file, pentru Cluj, la fel). Daca pana in anul 2004, pentru victime (morti si raniti) totul se rezuma la doua, maximum trei file, de multe ori declaratii ale unor persoane fara legatura cu evenimentul respectiv, dupa reluarea anchetei declaratiile martorilor ajung sa aiba si 20-30 de file, precizarea unor amanunte conducand la descalcirea unor intamplari teribile.
„Nu luam declaratii de la victime sau martori ca sa ne aflam in treaba. Nu procedam asa cum s-a facut in anii precedenti. Dupa ce sunt audiati cu multa rabdare martorii, daca este necesar ne deplasam pe teren si facem reconstituiri cu criminalistii. Vedem de unde s-a tras, din ce unghi, incercam sa stabilim cine a fost in locurile respective, de ce a tras, daca mai sunt si alte victime etc.”, a precizat unul dintre procurorii militari care se ocupa de caz.
S-au facut reconstituiri pe teren atat in Bucuresti, cat si in alte localitati din tara (Timisoara, Sibiu, Brasov si altele). Procurorii militari reconstituie pe baza de schite, declaratii la fata locului, imagini foto si video unele evenimente care s-au soldat pe durata Revolutiei cu numeroase victime (morti, raniti si retinuti).
In acelasi timp continua audierile in dosar, pana in prezent mii de persoane care au fost martore la evenimentele din decembrie 1989 depunand declaratii.

Cercetari redeschise

Procurorii de la Sectia Parchetelor Militare au reluat cercetarile in mai multe dosare despre evenimentele din decembrie 1989, dosare care primisera rezolutia de neincepere a urmaririi penale. Au fost reluate anchetele in cazul avionului doborat cu focuri de mitraliera langa localitatea Titu si in care se afla un jurnalist britanic. La fel, toate cele circa 800 de dosare cu NUP privind victimele din decembrie '89 au fost redeschise. S-au reluat anchetele si pentru cei impuscati in Piata Universitatii in ziua de 21 decembrie 1989. Dosarul privind moartea generalului Vasile Milea a fost redeschis in urma cererilor asociatiilor de revolutionari care au solicitat infirmarea solutiei (prin care se confirma varianta sinuciderii) date la sfarsitul anului trecut de procurorii Vasile Stanca si Gheorghe Oancea. Generalul-magistrat Dan Voinea a confirmat faptul ca dosarul in cauza a fost redeschis si „cercetarile urmeaza sa fie reluate, vor fi audiati noi martori, iar ancheta va continua in cadrul dosarului privind Revolutia”. Doru Maries, presedintele Asociatiei „21 Decembrie”, a motivat cererea adresata Parchetului Militar prin faptul ca „nu au fost audiati toti martorii si nu au fost administrate toate probele”. Conform variantelor oficiale de pana in prezent, gen. Milea, fostul ministru al Apararii, s-ar fi sinucis, prin impuscare, in sediul fostului Comitet Central PCR, in dimineata zilei de 22 decembrie 1989. Anchete in acest caz au mai fost facute in anul 1990, 1991 si in anul 2005, cand s-a dispus si exhumarea si examinarea medico-legala a ramasitelor generalului.

Singurii civili
condamnati

Singurele persoane civile condamnate pentru ce s-a intamplat la Revolutie sunt, deocamdata, Nicolae si Elena Ceausescu. Procurorii militari care se ocupa de cercetari in Dosarul „Revolutia” nu exclud insa posibilitatea ca, dupa finalizarea cercetarilor, sa apara si alti civili care se fac vinovati de crimele din decembrie 1989. De-a lungul timpului, in cei 17 ani scursi de la Revolutie, au fost condamnati sau invinuiti zeci de oameni provenind din aparatul de represiune, preponderent militari, dar si militieni si securisti, de toate gradele, incepand de la soldat, la general.
Referitor la procesul sotilor Ceausescu, procurorul Dan Voinea a precizat: „Cred ca pentru orice dictator, indiferent de situatie, fie ca e de dreapta sau de stanga, nu poate exista alta pedeapsa in justitie. Pentru un dictator care a dispus cum a vrut el de vietile oamenilor, cea mai nimerita mi s-a parut pedeapsa cu moartea. Regret ca procesul a fost ratat procedural. Insa, daca ma uit la ce s-a intamplat in tarile din jur, unde au existat dictatori si nici unul nu a fost condamnat sau executat, sunt sigur ca nici Ceausescu nu ar fi ajuns sa faca puscarie, sa execute vreo pedeapsa. La fel s-a intamplat cu membrii CPEx si acolitii lor care nu au mai facut puscarie.”

Anchete incheiate, faptasi partial pedepsiti

Din punctul de vedere al procurorilor, ancheta in dosarele Revolutiei a fost incheiata in cea mai mare parte la Cluj, Dambovita, Sibiu, partial Timisoara si Bucuresti.
In cazul Sibiu, cu toate ca procurorii au finalizat cercetarile in urma cu trei ani, instanta a decis retrimiterea dosarului la Parchet pentru unele vicii procedurale. La Cluj si Dambovita o parte din cei care au tras la Revolutie si au omorat oameni se afla in inchisoare si isi ispasesc pedeapsa. In Dambovita au fost trimisi in judecata mai multi militari care au tras de pe un transportor blindat intr-un copil.
Primul dosar finalizat al Revolutiei a fost cel privind victimele de la Timisoara incinerate la crematoriul uman „Cenusa”. La data de 10 ianuarie 1990, procurorii militari au finalizat ancheta, iar cei vinovati, au fost condamnati. Pentru evenimentele ce s-au desfasurat pana in 22 decembrie s-a constituit „Lotul Timisoara”, care a fost acuzat de represiunea de la Timisoara si Bucuresti. Acest dosar, „Lotul Timisoara”, a avut o desfasurare destul de curioasa, la final nimeni nu s-a facut vinovat, din punct de vedere al justitiei, de uciderea si mutilarea manifestantilor din 17 decembrie '89 (la Timisoara) si din 21 decembrie '89 (la Bucuresti).
Celelalte dosare care au privit victimele care au urmat datei de 22 decembrie 1989 nici macar nu au fost finalizate in vreun fel, in primii ani ai deceniului trecut. Aceste dosare nu au fost instrumentate nici in ceea ce priveste totalul victimelor, nici in ceea ce priveste cauzele care au condus la acel macel, nici in ceea ce priveste conturarea responsabilitatilor pentru represiunea care a urmat dupa 22 decembrie 1989. Dosarele au ramas, ani de zile, la un nivel de cercetare prealabila.

Cele mai citite

STS transmite că nu a primit informaţii privind derularea unor atacuri cibernetice în primul tur al alegerilor prezidențiale

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat joi, 28 noiembrie 2024, că nu au fost identificate vulnerabilități în securitatea serviciilor de comunicații și tehnologia...

Comisia Europeană urmează să organizeze o reuniune între autorităţile române şi TikTok

Comisia Europeană a anunțat organizarea unei întâlniri între autoritățile din România și reprezentanții TikTok, pe fondul amenințărilor venite din partea reglementatorilor români cu privire...

Liverpool triumfă împotriva Real Madrid: Andy Robertson ironizează penalty-ul ratat de Mbappe

După 15 ani de așteptare, Liverpool a învins Real Madrid, scor 2-0, într-un meci dominat de „cormorani” în Liga Campionilor. Liverpool a reușit să pună...
Ultima oră
Pe aceeași temă