27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiSuperficialitatea lasă elevii pradă violenței

Superficialitatea lasă elevii pradă violenței

Este de apreciat că, de această dată, ministrul a reacționat.

Măcar în cazuri ca acesta faptul că șefa Educației petrece foarte mult timp pe rețelele de socializare poate avea și o parte benefică pentru elevi.

Ministrul Educației a reacționat firesc, însă șansele ca măsuri eficiente să fie luate, iar acest fenomen să înceteze, sunt, din nefericire, minime.

Violența reprezintă o boală veche din școala românească.

S-au schimbat miniștri, inspectori școlari, directori de școli, dar fenomenul a continuat.

Ne amintim de scenele de cruzime descrise de Ion Creangă, în “Amintiri din copilărie”, cu dascălul care îi agresa fizic pe elevi.

Din nefericire, acea imagine este luată drept etalon de multe cadre didactice.

Avem profesori bătrâni, mulți dintre ei crescuți cu această mentalitate pe care nu au putut-o depăși.

Principala problemă este că nu există sancțiuni dure, în mare parte, din cauza legislației.

Am avut, de-a lungul timpului, profesori amendați, dar nu excluși din învățământ.

De cealaltă parte, nici violența elevilor nu este taxată, deoarece aceștia nu pot fi exmatriculați, învățământul preuniversitar fiind obligatoriu, până în clasa a X-a.

Și aici avem o problemă, deoarece se întâlnesc și elevi delicvenți.

Trebuie să se renunțe la tolerenața care nu este benefică societății și să se schimbe legislația, astfel încât să avem toți elevii cu abateri de comportament trimiși în centre de reeducare și profesori agresivi sau cu alte devieri excluși din sistem.

Dar, pentru aceasta, va fi nevoie de atragerea tinerilor bine pregătiți, la o carieră în sistemul educațional, iar acest lucru presupune un lucru ce nu este pe placul partidelor care ajung la guvernare: investiții.

O altă gafă ce trebuie evitată este generalizarea.

Să nu înțelegem că toți profesorii, mai ale cei cu vechime, intră în categoria celor violenți și incapabili să se adapteze la cerințele secolului XXI.

Sunt mulți dascăli care predau de o viață în școla românească și au demonstrat că își pot adapta și perfecționa tehnica de predare.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Președintele Iohannis la Casa Albă, într-un moment special al relațiilor bilaterale. România cumpără din SUA avioane F-35, cele mai puternice din lume

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în care România...

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă