14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportSa fie toti exclusi!

Sa fie toti exclusi!

Spiritele se incing in PNL. Liderii radicali, in frunte cu Crin Antonescu, vor sa puna in discutia Delegatiei Permanente de sambata colaborarea cu Traian Basescu. In schimb, liderii a noua filiale judetene solicita sanctionarea lui Tariceanu si a adeptilor sai in speranta ca pana la urma Alianta dintre PNL si PD se poate mentine si relansa.
Unii lideri liberali, precum Puiu Hasotti, Crin Antonescu si Ludovic Orban, sunt pregatiti sa-i ceara premierului Tariceanu adoptarea unui ton mai dur fata de presedintele Traian Basescu. Este o schimbare radicala fata de situatia de saptamana trecuta, cand, asa cum va informa ziarul nostru, dupa o intalnire a PNL cu Traian Basescu, liberalii si democratii vorbeau despre impacare. Liberalii anuntau chiar devansarea cu o saptamana a Delegatiei Permanente tocmai pentru a avea sedinta in acelasi timp (sambata) si in acelasi loc (orasul Cluj) cu democratii. Insa, in urma nominalizarii de catre presedintele Traian Basescu a pesedistului George Maior in fruntea SRI, liberalii s-au simtit tradati. In acest conext, se va discuta nu doar despre un vot de respingere a candidatilor pentru serviciile secrete propusi de Basescu, ci si despre distantarea de presedinte.
Interesant este ca semnale in acest sens au venit si din partea unor apropiati ai premierului Tariceanu. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, cunoscut pentru faptul ca nu vorbeste decat cu acceptul premierului, a dezvaluit intr-un interviu acordat unui post de radio faptul ca, dupa ce Basescu l-a nominalizat pe pesedistul Maior, tot mai multi liberali ar fi tentati de iesirea de la guvernare, pentru a lasa, zic ei, PSD si PD impreuna la putere.
Insa, pentru prima data, criticii lui Traian Basescu ar putea sa se confrunte cu probleme destul de grave in propriul partid. Liderii a noua filiale liberale au semnat un proiect de rezolutie prin care solicita sanctionarea tuturor celor care aduc prejudicii de imagine partidului. Principala tinta a nemultumitilor este omul de afaceri Dinu Patriciu. Apartenenta acestuia la PNL este contestata din trei motive – a sponsorizat PSD in 2004, a pledat pentru o alianta cu acest partid in 2005, si este trimis in judecata. Noua filiale liberale pregatesc o actiune contra "centrului”, la Delegatia Permanenta de sambata de la Cluj. Marti, liderii acestor organizatii au semnat un proiect de rezolutie, cerand, printre altele, excluderea din partid a tuturor celor ce aduc prejudicii imaginii partidului.
Insa in colimatorul nemultumitilor au intrat si liderul grupului PNL din Camera, Crin Antonescu, precum si seful PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Semnatarii rezolutiei sunt liderii filialelor din Arges, Dambovita, Ilfov, Giurgiu, Ialomita, Mehedinti, Teleorman, Valcea si Braila. Ei cred ca trebuie tratati “cu aceeasi masura”, cei care au adus grave prejudicii de imagine partidului, “indiferent de numele sau functiile lor”. Mai precis, in rezolutia lor se vorbeste despre "necesitatea ca toate cazurile de indisciplina din partid sa fie tratate unitar, cu aceeasi exigenta”. Liderii celor noua filiale doresc, de fapt, sa incerce sa impiedice desfasurarea in continuare a operatiunii de excludere din partid a listei despre care toata lumea stie: Stolojan, Stoica, Turcan, Boureanu… Ei spera ca, daca vor vedea ca si solicitarea excluderii unor personaje din cealalta tabara, cea a vocalilor sustinuti de Patriciu, este ferma, conducerea PNL sa-si dea seama de ridicolul situatiei si sa opreasca decapitarile. O alta cerere cuprinsa in proiectul de rezolutie se refera la prezentarea, de catre Comitetul Executiv, a unei strategii politice pe termen mediu si lung, dar si a uneia de imagine.

Boureanu nu poate fi exclus pentru ca… nu-i membru!

Deputatul Cristian Boureanu s-a declarat ieri surprins de faptul ca liderii PNL l-au convocat la sedinta Delegatiei Permanente pentru a-l exclude din partid, de vreme ce el este suspendat din formatiunea liberala. “Am luat act de invitatia de a participa la lucrarile Delegatiei Permanente, care se vor desfasura sambata, 30 septembrie, la Cluj-Napoca. Cu surprindere, am constatat ca scopul acestei invitatii este discutarea unei eventuale excluderi a mea din Partidul National Liberal. Cu respect, va reamintesc ca in momentul de fata nu am calitatea de membru al PNL, conform deciziei de suspendare din partid luate anul trecut de Delegatia Permanenta”, a afirmat Boureanu intr-o scrisoare de raspuns la invitatia pe care i-a adresat-o secretarul general al PNL, Dan Motreanu. Boureanu este de parere ca nu este statutar sa fie sanctionat de un for al partidului atat timp cat este suspendat din calitatea de membru al acestuia. Acesta le-a reamintit membrilor Delegatiei Permanente ca decizia suspendarii sale a fost luata dupa ce el l-a acuzat pe Dinu Patriciu de incercarea de a apropia PNL de PSD. Parlamentarul le-a mai transmis liderilor PNL ca asteapta in continuare sa fie reprimit in partid. “Avand in vedere faptul ca la data suspendarii din partid le-am comunicat presedintelui PNL si unor apropiati politici ai domniei sale ca una din persoanele pe care le acuzam de colaborare cu PSD era Dinu Patriciu, am asteptat o invitatie din partea conducerii PNL pentru discutarea unei posibile anulari a suspendarii si a reprimirii mele in partid”, afirma Boureanu. El a cerut conducerii PNL sa reanalizeze politica de excluderi pe care o practica in prezent si sa discute cazul sau in structurile teritoriale ale partidului. Boureanu le-a mai notificat liderilor PNL ca nu se va afla in tara sambata, cand se intruneste Delegatia Permanenta.

Despre legaturi… invizibile

Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat, ieri, ca “intre PNL si Traian Basescu nu mai este nici o legatura”, refuzand sa confirme intalnirea pe care ar fi avut-o, saptamana trecuta, alaturi de alti patru liberali, cu seful statului. “In nici un caz PNL nu va cere pace lui Basescu, pentru ca nu este vorba de pace sau razboi. Intre PNL si Basescu nu mai este nici o legatura”, a afirmat Hasotti. Pe de alta parte, Crin Antonescu – care ar fi participat si el la discutiile cu presedintele – a declarat ca nu poate confirma, dar nici infirma aceasta intalnire de la Vila Lac 3. “Nu confirm, nici nu infirm”, a spus Antonescu. Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, saptamana trecuta, cu premierul Calin Popescu Tariceanu si alti patru liberali – Decebal Traian Remes, Crin Antonescu, Puiu Hasotti si Gheorghe Flutur -, insa discutiile nu au avut un rezultat concret.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Incendiul din sectorul 1: Dan Podaru spune că primarul avea datoria de a fi la fața locului. Ce a transmis Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand avea datoria de a fi pe teren, la incendiul de noaptea trecută din sectorul 1, susține Dan Podaru, candidatul PER pentru...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă