7.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialCluj: 100-150 euro/camera la bursa neagra

Cluj: 100-150 euro/camera la bursa neagra

In Cluj-Napoca universitatile par nepregatite pentru afluxul de tineri, pentru ca unele camine studentesti se afla in renovare.
Astfel, in trei locatii ale Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) si intr-un camin al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) nu era apa calda, desi in camere erau cazati studentii care aveau restante in sesiunea din toamna. Aceste spatii de cazare ar urma sa fie dotate cu o centrala termica noua. Conducerea UMF a declarat ca investitia se ridica la suma 2,5 miliarde lei.
Un procent de 80 la suta din studentii de la UMF vor primi locuri in camine, sustine rectorul Marius Bojita. Insa o parte din locurile de cazare vor fi vandute pe bursa neagra. Potrivit zvonurilor, pentru o camera de camin se plateste intre 100 si 150 de euro la bursa neagra.
Universitatea „Babes-Bolyai” are 5.500 de locuri de cazare pentru 45.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi. Unul dintre caminele universitatii a intrat in renovare, iar lucrarile vor dura cateva luni. Un alt camin se afla in constructie de cativa ani, iar lucrarile nu vor fi terminate prea curand. Cum chiriile in Cluj-Napoca sunt mari, studentii spera sa primeasca un loc in camin. Insa pretul unei garsoniere este in medie de 150 de euro, iar regia de camin este de 700.000 intr-o camera cu cinci paturi.
Lucrurile iau insa, alta intorsatura cand vine vorba de cazarea in caminele A din Hasdeu. Aici regia e ceva mai piperata, adica 1,4 milioane de lei pentru cazare, plus obligatia de a cumpara bonuri de masa in valoare de 700.000 lei. Insa, daca nu primeste loc in A-uri, studentul cauta intermediari si, contra sumei de 500-600 de euro, poate cumpara un loc.

Locuri in fostele cazarmi

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca are circa 10.000 de studenti si noua facultati. Desi si aceasta universitate are taxe ridicate, totusi cei care studiaza aici au mai multe facilitati. In primul rand, mai mult de jumatate din studenti primesc locuri de cazare. UTCN a investit si in renovarea piscinei olimpice din oras, care poate fi folosita de studenti. Conducerea institutiei a incercat sa mareasca numarul locurilor de cazare din camine. Cea mai ieftina solutie ar fi preluarea cazarmilor care vor fi dezafectate ca urmare a restructurarii Armatei. In fostele unitati militare ar urma sa fie amenajate camere.
La Cluj-Napoca mai exista Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Universitatea de Arta si Design „Ion Andreescu” si Academia de Muzica „Gheorghe Dima”. Daca primele doua universitati au o situatie infloritoare, institutiile de invatamant superior cu profil artistic se zbat intr-o saracie lucie.

Universitate arabeasca pentru procurorul general al Romaniei

In Cluj-Napoca functioneaza si sediul central al Universitatii „Avram Iancu”, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” si Universitatea „Bogdan-Voda”. Ultima este urmasa fostei Universitati Romano-Arabe. Printre intemeietorii acesteia s-a numarat si controversatul om de afaceri Khaled Matar, despre care s-a scris in presa locala ca ar fi fost spion palestinian si care a fost banuit de legaturi cu reteaua terorista Al Qaeda. Strainul a disparut din Romania dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru infractiuni economice.
Acum, universitatea si-a schimbat numele si se straduieste sa-si refaca imaginea. Printre cadrele universitare care au sau au avut cursuri la aceasta universitate se numara procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, ori fostul negociator-sef cu U.E., Vasile Puscas.

Cele mai citite

Meteo 19 octombrie 2024. Cum va fi vremea azi

În perioada următoare, valorile termice nu se vor schimba semnificativ față de intervalul anterior, ceea ce va determina o vreme rece, caracteristică pentru această...

Sfântul Luca, unul dintre cei mai importanți ucenici ai lui Iisus Hristos

Pe 18 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, un ucenic important al lui Iisus Hristos și autor al Evangheliei...

CNSM menține amortizorul anticiclic de capital la 1% în contextul riscurilor sistemice

În cea de-a treia ședință din acest an, Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), compus din reprezentanți ai Băncii Naționale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă