17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGranturi pentru reabilitarea zonelor miniere

Granturi pentru reabilitarea zonelor miniere

Autoritatile locale, grupurile de cetateni din zonele miniere (care obtin personalitate juridica), precum si asociatiile si fundatiile vor primi sprijin financiar pentru derularea programelor care au scopul de a diminua efectele economice si sociale produse de restructurarea sectorului minier, a stabilit Guvernul prin doua hotarari.
Astfel, autoritatilor locale le vor fi finantate proiectele de reabilitare a retelelor de alimentare cu apa si canalizare, de constructie a statiilor de epurare a apei, a drumurilor si podetelor – prevede prima dintre hotararile adoptate de ministri. De asemenea, primariile pot solicita granturi si pentru reabilitarea centrelor de educatie si de sanatate, a scolilor, a gradinitelor, a centrelor comunitare, a pietelor, a parcurilor si a iluminatului, a statiilor de colectare a deseurilor etc.
Banii provin dintr-un imprumut contractat de la Banca Mondiala.
Programul pentru lucrari de infrastructura locala se adreseaza direct comunitatilor miniere implicate in procesul de restructurare. Fondul prevazut pentru realizarea programului de infrastructura locala este de 16,95 milioane de dolari SUA, care poate fi consumat pana in 30 septembrie 2009. Valoarea granturilor acordate in prima etapa de selectie a proiectelor din programul de infrastructura este cuprinsa intre 300.000 dolari SUA si 600.000 dolari SUA. Primariile au insa obligatia de a depune o contributie baneasca de minimum 10% din valoarea grantului (din care 20% se va constitui prin contributia financiara a membrilor comunitatii).
Prin cea de-a doua hotarare adoptata de Executiv se aproba schema de granturi mici pentru implementarea de microproiecte care sa imbunatateasca conditiile de viata in zonele miniere. Solicitantii acestor granturi pot fi grupurile de cetateni din zonele miniere care locuiesc in comunitatile rurale sarace, grupurile productive care provin din aceste comunitati sau cele constituite la nivelul altor categorii sociale stabilite ca eligibile, grupurile sarace de etnie roma, grupurile dezavantajate. Aceste grupuri trebuie sa aiba personalitate juridica. Totodata, pot solicita granturi mici asociatiile, fundatiile si grupurile de cetateni si ONG-urile, aflate in parteneriat. Fondurile pentru schema de granturi mici sunt in valoare de 3.131.250 de dolari SUA si vor fi repartizate in patru transe anuale, corespunzatoare perioadei 2006-2009. Valoarea maxima a unui asemenea grant este de 20.000 RON.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...
Ultima oră
Pe aceeași temă