4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecial"Bechtel" a semnat noul contract colectiv de munca

„Bechtel” a semnat noul contract colectiv de munca

Reprezentantii companiei americane „Bechtel” au semnat, ieri, noul contract colectiv de munca cu reprezentantii sindicalistilor care au lucrat la Autostrada Transilvania (Bors-Brasov). Noul document prevede ca angajatii firmei vor primi in medie 14 milioane de lei lunar pentru o munca de opt ore. In perioada primaverii, verii si toamnei, oamenii au fost, insa, de acord sa munceasca zece ore pe zi si vor primi plata orelor suplimentare.
Liderul Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa” Cluj, Grigore Pop, a afirmat ca in medie, salariile oamenilor s-au marit cu 20 la suta. In cazul in care salariatii „Bechtel” vor fi disponibilizati, ei vor avea dreptul sa primeasca doua salarii compensatorii. Angajatii vor semna, insa, contracte pe dura-ta nedeterminata, nu pe un an ca si pana acum.
De asemenea, sindicalistii au fost de acord cu ideea ca toate concediile de odihna ale salariatilor sa fie efectuate iarna. Daca vor exista perioade in care salariatii nu vor putea lucra, insa si-au terminat concediului de odihna, ei vor sta acasa si vor primi 75 la suta din salarii.
Liderul sindical Grigore Pop a mai afirmat ca a discutat si cu ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, iar acesta i-a promis ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare, in contul „Bechtel” vor intra toti banii promisi de Guvern. Deja, primele plati au fost facute.
In prima faza, compania americana va avea nevoie de 800 de angajati. Daca va primi, insa, toti banii promisi de Guvern, nu este exclus ca pana la sfarsitul anului, „Bechtel” sa aiba nevoie de 4.000 de salariati.
In luna septembrie 2005, cand cei mai multi dintre angajati au fost concediati, compania avea 650 de salariati. In aceste conditii, lucrarile la autostrada vor fi reluate cel mai probabil in luna mai.

Anul trecut au avut loc proteste ale muncitorilor

Anul trecut, managerii companiei americane au avut de infruntat si proteste spontane din partea oamenilor. Acestia erau nemultumiti de salariile mici in comparatie cu cele ale specialistilor adusi de „Bechtel” din Turcia. De asemenea, oamenii erau nemul-tumiti si de conditiile de munca.
Liderii protestatarilor sustineau ca sunt nevoiti sa locuiasca in niste cu-buri de tabla care ziua erau supraincalzite din cauza soarelui, iar noaptea erau reci. Aceste incaperi de tabla le serveau deopotriva muncitorilor drept dormitor, sala de mese si depozit de unelte. In cele din urma, liderii protestatarilor au fost concediati.
Proiectul autostrazii „Bechtel” va costa 2,8 miliarde euro. Constructia viitorului tronson dintre Bors si Brasov a pornit la initiativa fostului vicepremier PSD Ioan Rus si a actualului vicepremier UDMR Marko Bela. Proiectul este, insa, sustinut de aproape toti politicienii ardeleni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă