23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancherii sprijina micile afaceri

Bancherii sprijina micile afaceri

Bancile au inceput sa-si indrepte atentia tot mai serios catre micile afaceri, venind in intampinarea intreprinzatorilor cu oferte inovatoare de finantare. Produsele si serviciile bancilor au fost create pentru a acoperi toate nevoile de finantare ale unei IMM.

BRD-Groupe Societe Generale a introdus pe piata oferta Concentrat pentru IMM-uri – Ristoretto IMM, care contine trei pachete de produse si servicii – Go, Master si Easy. Pachetul „Go” contine credite pentru investitii, prin care se pot obtine maximum 75.000 lei, sau pentru finantarea activitatilor curente, care pun la dispozitia micilor intreprinderi pana la 35.000 lei. Gama „Master” include o linie de credit pentru acoperirea necesitatilor de capital de lucru in activitatea curenta, un credit pe card, un credit pentru dezvoltare si un credit pentru investitii. Pachetul „Easy” reprezinta un credit instant de 1.500 lei, pe card business, pe o perioada de doi ani. Pentru intreprinderile mijlocii, BRD a lansat oferta „Simplis”, care include credite pe termen scurt, credite de investitii si facilitati de creditare pe termen mediu, care pot fi garantate prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Finantarea prin aceste produse ajunge pana la 400.000 lei.
Banca Transilvania a lansat, in ultimul an si jumatate, sase produse destinate intreprinderilor mici si mijlocii. Tinta finala a strategiei institutiei de credit clujene este sa devina „Banca numarul 1 pentru IMM-uri”, dupa cum declara directorul general adjunct, Ionut Patrahau.
Bancpost ofera intreprinderilor mijlocii doua variante de finantare – o linie de credit revolving si un credit pentru capital circulant.
Banca de export-import a Romaniei Eximbank a anuntat recent introducerea in portofoliu a doua noi produse pentru intreprinderile mici si mijlocii – compensatia de dobanda si microgaran.
„Compensatia de dobanda vine sa inlocuiasca bonificatia acordata de banca pana in luna iunie a anului 2005, pe care Consiliul Concurentei a considerat-o un ajutor de stat nejustificat din punct de vedere al normelor europene”, a spus vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu.
Prin acest produs, banca returneaza agentului economic 50% din dobanda platita la creditele in lei contractate incepand cu 1 ianuarie 2006. Compensatia nu depaseste cumulat pragul de 400.000 de lei pe o perioada de trei ani, pragul maxim pana la care ajutorul de stat nu trebuie notificat Consiliului Concurentei. Un alt produs destinat IMM-urilor este microgarantia, o garantie acordata de banca in contul si numele statului, pentru creditele in lei angajate de agentii economici, pe un termen de pana la sapte ani. Microgarantia acopera maximum 80% din valoarea creditului si completeaza garantiile reale constituite de companii.

Cele mai citite

Ștefan Târnovanu, eroul de la Salonic: „Ne-am apărat ca Arsenal, ca la handbal. Doar că nouă ne-a ieșit”

FCSB a reușit o victorie importantă cu 1-0 în fața lui PAOK Salonic în Europa League, avansând în cursa pentru calificarea în primăvara europeană. Ștefan...

Probleme uriașe pentru Garth Brooks, cântăreţul country

Cântărețul country Garth Brooks, considerat o legendă în muzica country americană, se confruntă cu acuzații grave de viol! Garth Brooks este acuzat de viol Artistul este...

Elias Charalambous, mulțumit de victoria lui FCSB: „Disciplina și atitudinea au făcut diferența”

FCSB a obținut o victorie importantă în Europa League, învingând PAOK cu 1-0, deși a jucat în inferioritate numerică din minutul 56. Antrenorul Elias...
Ultima oră
Pe aceeași temă