17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportCand Adrian Severin se trezeste vorbind...

Cand Adrian Severin se trezeste vorbind…

Marturisesc ca nu am fost prezent la dezbaterea “O saptamana dupa Raportul de Monitorizare” de la ASE. As fi preferat dezbaterea mult mai consistenta “O saptamana si doua-trei zile de la Raport” ca sa nu mai vorbesc de “Noua saptamani si jumatate de la Raport”. Oricum, am citit ca domnul Adrian Severin a deschis din nou gura si a proclamat ca cercuri europene au decis deja amanarea aderarii Romaniei la UE, dar si ca in aceleasi cuptoare s-ar coace renegocierea Tratatului de Aderare pentru ca ar fi defavorabil Bruxelles-ului. Asta da, bomba!
Din capul locului, Severin fie bate campii cu o arta pe care numai el o cunoaste, fie minte. De un an (si o saptamana) discutam pe toate fetele in aceasta tara de clauzele de salvgardare care au fost incluse in Tratat tocmai ca masura de protectie a UE in cazul in care Romania si Bulgaria nu si-ar indeplini angajamentele in special in materie de stat de drept. Ultimul Raport de Monitorizare consemneaza ca in Romania statul de drept nu mai este o problema grava si, prin urmare, Comisia nu mai poate recomanda declansarea clauzei si amanarea. Asadar, daca liderii politici romani nu innebunesc intre timp in masa sau nu comit gafe uriase (apropo, domnu' Timofte, demisia! Ieri!), Romania va adera la 1 ianuarie 2007. Si, chiar daca va fi declansata clauza de salvgardare din cauza legaturii de nerupt cu Bulgaria (pe care, ca veni vorba, tot guvernarii PSD o datoram) sau a colegilor lui Severin din Parlament, care blocheaza proiectele ministrului Justitiei, tot intram in 2008 PENTRU CA UNIUNEA EUROPEANA NU A RENEGOCIAT NICIODATA UN TRATAT DE ADERARE, iar Romania nu e in situatia de a fi devenit dictatura.
Exista doua explicatii pentru declaratiile lui Severin. Prima, ca nu stie ce vorbeste. E plauzibil. Severin a fost ministrul de Externe al Romaniei si presedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE in conditiile in care nu a dovedit niciodata vreo competenta in politica externa. Scriam, in 2000, ca Mircea Geoana a fost, ca ambasador in Statele Unite in timpul “administratiei Constantinescu”, fie incompetent, fie tradator. Evolutia sa ulterioara a demonstrat prima varianta. Mitul competentei diplomatice a lui Geoana este numai atat: un mit. Ca si Geoana sau Adrian Nastase, Severin a invatat diplomatie in scolile comuniste patronate de o anumita institutie care ii scurteaza zilele lui Ticu Dumitrescu. Practica politica a acestor oameni este viciata de o viziune deformata, de tip conspirationist, proprie paranoiei comuniste. “Cercurile rau-rau intentionate” ale lui Severin nu difera cu nimic de teoria “drepturilor omului ca submarine capitaliste destinate torpilarii comunismului” formulata de Nastase in tinerete si reafirmata dupa '90. Faptul ca un om stie sa se exprime si poate purta un dialog cu sens il califica drept o persoana civilizata, dar nu ii confera nici o competenta. Or, de prea multe ori la noi se ia ceea ce este numai un element de normalitate, o preconditie a practicii politice, drept dovada de excelenta. In realitate, atat Severin, cat si Nastase si Geoana au fost ministri de Externe mediocri. Cel mult.
A doua explicatie ar fi ca Severin stie prea bine ce spune, caz in care vorbim de o diversiune politica. Acum o saptamana, la Strasbourg, euro-observatorul Radu Podgoreanu, alt “expert” PSD in politica externa, fost presedinte chiar al Comisiei de specialitate a Camerei, se straduia, cu cateva minute inainte de publicarea Concluziilor Raportului, sa convinga ziaristii ca asta e (!), Comisia nu va publica nici un fel de Concluzii si nici un fel de Recomandare. Ar fi fost o alta premiera europeana pe care numai oameni ca Severin si Podgoreanu le vad. Stiu ca PSD (interior sau exterior, ca sa folosim terminologia lui Severin) nu este un partid social-democrat european oricat rosu si-ar pune, dar atitudinea asta de subminare a eforturilor Romaniei de a adera la vreme, in conditiile in care socialistii europeni ne sustin neconditionat, ne mira. Poate ca ar trebui sa il mire si pe Poul Nyrup Rasmussen.

Cele mai citite

Dan Petrescu, back in business! „Bursucul” s-a întors oficial la CFR Cluj. „Gata cu vorba, acum la treabă”

Deși stabilise să o preia pe CFR Cluj din sezonul următor, Dan Petrescu a revenit pe banca tehnică a grupării din Gruia mai devreme...

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă