4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialUn charter american a cazut de la o inaltime de trei metri

Un charter american a cazut de la o inaltime de trei metri

Un avion de agrement, inmatriculat in Statele Unite ale Americii, s-a prabusit pe Aeroportul International din Cluj-Napoca. Din fericire, nu exista victime. Aparatul de zbor a decolat la cateva minute dupa ora 11.00. El efectua o cursa-charter spre orasul austriac Salzburg. La bordul sau se aflau pilotul si doi oameni de afaceri.

Pilotul Karel Wolfgang a declarat autoritatilor ca avionul se ridicase la o inaltime de circa trei metri cand a observat ca acesta se balanseaza periculos. El a incercat sa readuca aparatul de zbor pe pista, insa nu a mai reusit pentru ca trenul de aterizare al aeronavei se blocase.
Aparatul de zbor a lovit cu aripa dreapta pista de beton, iar apoi a aterizat pe „burta” pe campul moale dintre pista si cladirea aeroportului. Cei trei oameni de la bord nu s-au ales decat cu o sperietura zdravana.
Avionul cantareste doar 1,2 tone. El este de tip Mooney, a fost fabricat acum un deceniu si jumatate si era inmatriculat in Statele Unite ale Americii. La fata locului a sosit un echipaj de pompieri, care a udat din belsug aparatul de zbor ca sa previna aprinderea kerosenului din rezervor.
Cazul va fi investigat de o comisie trimisa de Inspectoratul Aviatiei Civile, a anuntat comandantul aeroportului, David Cicio. Pilotul a stat de vorba cu reprezentantul proprietarului aeroportului, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara. El i-a spus acestuia ca nu a avut probleme nici cu vantul, nici cu pista de decolare si ca presupune ca accidentul ar fi fost provocat de o defectiune tehnica.

Lant de accidente aviatice in ultimii ani

Ultimul accident de acest fel s-a produs pe Aeroportul International de langa Cluj-Napoca acum mai mult de doi ani. Atunci, un planor cu motor, pilotat de un experimentat instructor de zbor, s-a prabusit din cauza unei defectiuni tehnice. In accident si-a pierdut viata pilotul.
Pe aerodromul situat langa aeroportul din Cluj-Napoca, intre cartierul Someseni si comuna Apahida, a mai avut loc prabusirea unui deltaplan, soldat cu ranirea grava a pilotului. In ultimii ani, in judetul Cluj s-au mai prabusit doua avioane MIG 21 Lancer de la baza militara din Campia Turzii, precum si un elicopter SMURD care se intorcea in Targu-Mures. In acest accident au murit cinci persoane. Este vorba de pilotul unui aparat MIG, de pilotul si de copilotul elicopterului SMURD, precum si de medicul si asistenta acestuia din elicopterul sanitar. Un alt pilot de MIG a scapat cu viata dupa ce a zburat cu avionul defect pe deasupra comunei Sandulesti pana intr-o zona nelocuita, iar apoi a reusit sa se catapulteze. Alte doua avioane MIG de la baza din Campia Turzii s-au ciocnit unul de celalalt in apropierea Aeroportului din Targu-Mures.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă