16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanii, nedoriti nici in Ungaria?

Romanii, nedoriti nici in Ungaria?

„Daca alte tari membre ale Uniunii (Europene) vor interzice accesul fortei de munca din Romania si Bulgaria, Ungaria va fi la randul sau nevoita sa aplice masuri restrictive pentru prevenirea paralizarii pietei muncii”, a declarat Maria Lado, director general in Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale de la Budapesta, intr-un interviu acordat cotidianului „Nepszabadasag”, citat de BBC News Online.
Oficialul ungar a mai declarat ca eventualele restrictii temporare impuse cetatenilor Romaniei si Bulgariei vor fi stabilite pe baza unui studiu in curs de elaborare. Numarul muncitorilor care au sosit anual in Ungaria este estimat la 30-40.000, acestia lucrand mai ales in constructii si alimentatie publica. Numarul celor angajati ilegal depaseste 100.000.
Pentru Ungaria, problema deschiderii pietei muncii are importante aspecte politice, data fiind existenta minoritatilor maghiare din tarile vecine, din randul carora exista o tendinta naturala de migratie spre Ungaria.
Declaratia oficialului de la Budapesta survine pe fondul polemicii din Marea Britanie cu privire la inchiderea pietei muncii din acest stat pentru Romania si Bulgaria. Un diplomat britanic, citat de „The Daily Telegraph”, a declarat ca „zvonurile privind sosirea in Marea Britanie a jumatate de milion de romani sunt fictiune”, precizand ca Spania si Italia vor ramane destinatiile preferate de romani, datorita radacinilor latine comune. „The Daily Telegraph” mai scrie si ca „limba engleza nu este predata in mod obisnuit in scolile din Romania”!

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă