7.2 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialMaghiarii din Transilvania, "carne de tun" in campania electorala din Ungaria

Maghiarii din Transilvania, „carne de tun” in campania electorala din Ungaria

Maghiarii din Transilvania se simt folositi drept masa de manevra in campania electorala din Ungaria. Tema nationala a devenit unul dintre cele mai puternice argumente electorale ale partidului FIDESZ, fost liberal, care a trecut la ideologia populara si care incearca sa rastoarne Guvernul condus de socialistul Ferenc Gyurcsany.
Primul care a luat atitudine impotriva declaratiilor politicienilor de la Budapesta este senatorul clujean Peter Eckstein-Kovacs (UDMR). El este nemultumit de o serie de afirmatii ale candidatului FIDESZ pentru postul de vicepremier, Istvan Mikola. Acesta declarase ca daca partidul va castiga alegerile, va ramane la putere nu doar patru ani, ci 20 de ani, pentru ca va acorda dubla cetatenie pentru toti maghiarii din Bazinul Carpatic, iar acestia ar vota pentru formatiunea liberal-populara.
Eckstein-Kovacs a spus, insa, ca pentru maghiarii din Transilvania este jignitor sa fie perceputi drept o anexa a unei formatiuni politice. El a adaugat ca este cetatean roman si isi exprima simpatiile politice in viata publica din tara noastra, pentru ca isi plateste impozitele aici. In opinia senatorului clujean, aceste declaratii arata doar unele dintre problemele cu care se vor confrunta maghiarii daca vor primi dubla cetatenie cu tot cu drept de vot.

Marko, criticat din interiorul UDMR

Parlamentarul clujean, care este si liderul Cercului Liberal din UDMR, a criticat si evenimentele petrecute cu ocazia serbarii zilei de 15 martie, cand maghiarii de pretutindeni au aniversat inceputul Revolutiei de la 1848. El a afirmat ca mediul politic concurential in care Uniunea Civica a Maghiarilor se manifesta din ce in ce mai puternic a determinat radicalizarea discursului liderilor partidului condus de Marko Bela, care este vicepremier in Guvernul Romaniei.
Totodata, Peter Eckstein-Kovacs a criticat discursul sefului sau de partid, care afirmase, la Targu Secuiesc, ca toti cei care mananca painea secuilor trebuie sa cunoasca limba maghiara. Senatorul a declarat ca in Transilvania nu se poate vorbi de paine semiungureasca sau de paine semiromaneasca, ci doar „de paine alba sau de paine neagra, eventual cu seminte”.
Pe de alta parte, parlamentarul a remarcat faptul ca discursul Uniunii Civice a Maghiarilor si-a pierdut din radicalism, dupa interventia presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Eckstein-Kovacs a afirmat ca atitudinea sefului statului ar fi legitimat UCM si ar fi fost neprietenoasa fata de UDMR, in contextul in care in cadrul vizitei pe care Traian Basescu a facut-o, in data de 16 martie, la Odorheiul Secuiesc, acesta s-a intalnit doar cu primarul UCM, Jeno Szasz, in loc sa il invite si pe senatorul UDMR Attila Verestoy.

Cele mai citite

Adrian Câciu: Creșterea redevențelor, a TVA, plafonarea salariilor și pensiilor vor fi doar discuții în 2025

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că o analiză amplă despre fiscalitate va fi în 2026 Ministrul Investițiilor  și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a...

Hezbollah a vrut să-l ucidă pe Netanyahu în casa lui cu o dronă

O dronă lansată de Hezbollah din Liban care a explodat sâmbătă dimineață în orașul Caesarea, situat în centrul litoralului, a vizat locuința privată a...

Nicolae Ciucă declară categoric că nu va mai face vreo coaliție cu PSD

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat potrivit unui clip publicat pe pagina sa de Facebook, că nu va mai face nicio coaliție cu PSD. Nicolae...
Ultima oră
Pe aceeași temă