7.2 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialUBB cere majorarea numarului de studenti

UBB cere majorarea numarului de studenti

CLUJ-NAPOCA. Conducerea Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a cerut Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) sa aprobe marirea numarului de studenti cu 1.500. Cei mai multi dintre acestia ar urma sa studieze la noile specializari pe care conducerea institutiei de invatamant vrea sa le introduca din toamna acestui an.
Potrivit rectorului UBB, Nicolae Bocsan, o parte dintre locurile care vor fi scoase la concurs ar putea fi finantate de catre stat. In fiecare an, Ministerul Educatiei si Cercetarii finanteaza in toata tara circa 60.000 de locuri fara taxa. In mod constant, Universitatea „Babes-Bolyai” a primit 5.000 de locuri la repartizarea anuala. Aceasta cifra reprezinta 10 la suta din numarul total al studentilor institutiei de invatamant superior, care este cea mai mare din Romania.
Printre specializarile noi se numara Chimia mediului, Ingineria si protectia mediului in industria chimica si petrochimica, Ingineria economica in industria chimica si de materiale sau Controlul si expertiza produselor alimentare. La Facultatea de Geografie, noua specializare va fi Hidrologie si meteorologie, iar la Stiinta Mediului aceasta specializare va fi predata si in limba engleza.
La Facultatea de Litere au fost introduse doua noi specializari, iar la Facultatea de Psihologie au fost aprobate specializari suplimentare inclusiv pentru sectiile acesteia din Cluj-Napoca, Targu-Mures, Odorheiul Secuiesc, Satu Mare, Targu Secuiesc si Aiud.
Rectorul UBB, Nicolae Bocsan, a declarat ca cea mai mare concurenta se inregistreaza pentru locurile scoase la concurs in cadrul Facultatii de Business si la cea de Studii Europene.

Cele mai citite

Andrew Tate: Nu pot decât să mă rog pentru o moarte la fel de eroică ca Yahya Sinwar

Andrew Tate a postat sâmbătă pe social media că se roagă să moară la fel ca fostul lider Hamas Yahya Sinwar. „Nu pot decât să...

Nicolae Ciucă declară categoric că nu va mai face vreo coaliție cu PSD

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat potrivit unui clip publicat pe pagina sa de Facebook, că nu va mai face nicio coaliție cu PSD. Nicolae...

Patru morți și 12 răniți într-un grav accident în Polonia în apropiere de Gdansk

Patru oameni au murit şi 12 au fost răniţi într-un accident major în care au fost implicate 22 de autovehicule în apropiere de oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă