16.1 C
București
marți, 7 mai 2024

Renasc CAP-urile

La mai bine de zece ani de la desfiintarea mult hulitelor Cooperative Agricole de Productie (CAP), au inceput sa se constituie structuri asociative care poarta aceeasi denumire, insa de aceasta data infiintarea lor este liber consimtita. Numarul cooperativelor agricole este in continua crestere, mai ales ca avantajele fiscale ale acestor forme de asociere sunt evidente.


17 cooperative sunt functionale

Pana in momentul de fata, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Consultanta Agricola (ANCA), s-au infiintat 17 asemenea cooperative agricole de productie, alte 26 fiind in faza de promovare, adica premergatoare constituirii.
Obiectul lor de activitate este extrem de divers, de la cultura mare, legumicultura, comercializarea cerealelor, apicultura, pana la achizitii si vanzari de carne de porc, procesarea carnii de pasare sau chiar comercializarea oualor de prepelita. Alte cooperative agricole se ocupa de pescuit si valorificarea pestelui (in judetul Calarasi, de exemplu) sau de cresterea porcinelor.
Avantajele de ordin financiar ale asocierii sub forma CAP sunt evidente. Astfel, cooperativele sunt scutite de la plata impozitului agricol in primii cinci ani de la infiintare. Tot in primii cinci ani, impozitul pe profit al cooperativei va fi redus, potrivit legii, cu 20%. De asemenea, cooperativele au acces la subventii din partea statului si la alte fonduri interne si externe. Nu in ultimul rand, importurile de tractoare, masini si utilaje agricole, echipamente de irigatii si alte echipamente utilizate de cooperativele agricole sunt scutite de taxe vamale.

Si italienii s-au cooperativizat

Oportunitatea constituirii de cooperative agricole de productie a fost sesizata si de investitorii straini. O asemenea cooperativa, Eco Pielarie, a fost constituita la Bucuresti de o firma italiana, condusa de Raffaele Giacummo.
Cooperativa opereaza in sectorul aprovizionarii, prelucrarii si tabacirii pieilor de animale, utilizand utilaje performante din import. “Dotarea la standarde europene a unei unitati de tabacire a pieilor necesita o investitie de aproximativ un milion de euro. Membrilor cooperativei li se faciliteaza accesul la fondurile nerambursabile alocate in acest sens de Uniunea Europeana”, spune Alisa Iamandi, vicepresedintele cooperativei. In momentul de fata, intreprinderile romanesti care activeaza in domeniul pielariei au mari probleme de mediu si risca sa fie inchise daca nu recurg la investitii masive pentru retehnologizare.
Eco Pielarie le ofera membrilor sai asistenta la redactarea proiectelor financiare si la identificarea de finantari private internationale cu dobanzi bonificate. “De asemenea, asiguram formare profesionala continua pentru toate categoriile de personal ale societatilor din industria pielariei si monitorizam continuu piata de profil, pentru a adapta oferta in functie de cerere”, spune Alisa Iamandi. Nu in ultimul rand, CAP-ul italian este unic importator in tara noastra de utilaje ecologice pentru tabacirea pieilor la standarde europene.

Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă