21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSocialStatul vrea mai mulți bani de la artiștii români

Statul vrea mai mulți bani de la artiștii români

Începând de anul acesta, artiștii români sunt nevoiți să suporte o nouă impozitare, respectiv TVA-ul aferent cotei de administrare reținute de OGC pentru remunerațiile cuvenite din drepturi de proprietate intelectuală.

„Dacă până în prezent TVA-ul se aplica doar  sumelor colectate de la utilizatorii din piață, acum, prin HG 354/2018, Guvernul  a complicat lucrurile și a creat o mare confuzie afirmând că nu se percepe TVA pe remunerațiile din sursa copie privată, dar se percepe la comisionul de administrare. Acest comision reprezintă taxa de administrarea reținută din remunerația datorată artiștilor, pentru funcționarea asociației, și nu trebuie să depășească un procent de 15% din remunerație conform Legii Nr. 8/1996. Așadar, prin aplicarea TVA-ului la comisionul de administrare se realizează o impozitare excesivă a artiștilor. Aceasta este o discriminare nejustificată în condițiile în care, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia Nr. 48 din 2017, a declarat că organismele de gestiune colectivă nu sunt plătitoare de TVA prin activitatea pe care o desfășoară”, a explicat directorul Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM), Ștefan Gheorghiu.

Modificarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal pune în dificultate nu numai artiștii, ci și asociația care este nevoită să își asume plata TVA-ului din cota de adiministrare pentru utilizatorii care refuză achitarea lui. „Prin această hotărâre s-a creat o situație haotică. În condițiile în care, până pe 25 mai 2018, TVA-ul se colecta de la utilizatori și se direcționa mai departe către statul român, acum mulți dintre aceștia refuză plata TVA-ului, invocând hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție Nr. 48/2017. Pentru toate aceste societăți comerciale, CREDIDAM este nevoit să plătească TVA din cota de administrare, ceea ce ne generează probleme serioase din punct de vedere administrativ. În loc să investim în alte direcții care să ne ajute la dezvoltarea OGC-ului, momentan trebuie să ne asumăm și această plată”, a subliniat Mihai Cernea, Președintele CREDIDAM.

 

Parlamentul European: Artiștii vor fi remunerați echitabil pentru muzica difuzată pe Internet

 După o lungă perioadă de lobby pe lângă instituțiile europene, coaliția FAIR INTERNET a obținut, pe 20 iunie 2018, votul Parlamentului European pentru introducerea unor noi prevederi legale care să le asigure artiștilor o remunerație echitabilă pentru toate modurile de exploatare a muncii lor, inclusiv pentru utilizările la cerere. Cu toate că Parlamentul European nu le asigură momentan artiștilor un drept, la care să nu se poată renunța, de a primi remunerații direct de la prestatorii de servicii care pun la dispoziția publicului conținutul lor creativ, acesta susține statele membre pentru implementarea unor astfel de mecanisme legale de remunerare.

CREDIDAM a împlinit săptămâna aceasta 22 de ani de existență. “Din 1996 și până în prezent, CREDIDAM și-a întărit poziția pe piață și a făcut față cu brio tuturor provocărilor, rămânând un partener credibil, atât pentru artiștii interpreți, cât și pentru utilizatori. De la an la an consolidăm relația cu artiștii și dezvoltăm facilități care să le ușureze activitatea în relația cu CREDIDAM, în ceea ce privește actualizarea de repertorii, verificări și identificări ale pieselor din playliste. De altfel, sperăm ca până în 2019, să finalizăm lucrările la o nouă aplicație care va permite identificarea în timp real a problemelor din playliste. De asemenea, la ora actuală, ne aflăm în plin proces de implementare a modificărilor aduse Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, de către Directiva 2014/26/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014,  privind gestiunea colectivă”, a declarat directorul general al CREDIDAM.

În cei 22 de ani de activitate, CREDIDAM a plătit aproximativ 70 de milioane de euro artiștilor interpreți și executanți.

CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți) este o asociație non-profit, înființată în 1996. Scopul asociației este de a colecta si repartiza banii cuveniți artiștilor interpreți români și străini, bani proveniți din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile radio și TV, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante, discoteci, organizatori de evenimente etc.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...

CFR Călători a primit, în acest an, cu 47% mai puţine fonduri faţă de necesarul prevăzut în buget

CFR Călători a primit, în acest an, cu 47% mai puţine fonduri faţă de necesarul prevăzut în buget, ceea ce duce la o neacoperire...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă