14.3 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024

Rocada

Guvernul a luat-o la vale. Inca nu se pravaleste, dar aluneca incet spre prapastie. Elementele de sprijin ce pareau sa-i dea stabilitate s-au diminuat. Decizia CNSAS de a deconspira activitatea de politie politica a lui Dan Voiculescu a declansat un mecanism de aparare care a cuprins subit partidele loiale coalitiei. Pentru a limita efectul devastator al scandalului, PC ameninta cu retragerea de la guvernare. Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice din Camera, dar si avocat al lui Dan Voiculescu, i-a cerut primului ministru demiterea Monicai Macovei, anuntand ca altfel va cere partidului abandonarea majoritatii si introducerea unei motiuni de cenzura. In declaratia sa politica, Sergiu Andon acuza "influenta nefasta” a ministrului Justitiei asupra presedintelui, vizibila, dupa liderul conservator, si in mesajul adresat de acesta Parlamentului, luni seara. Chiar daca cererea de demitere a ministrului Justitiei a fost o eschiva nereusita pentru a compensa impactul politic al verdictului CNSAS, PC isi etaleaza potentialul de santaj. Semnalul transmis de avocatul lui Dan Voiculescu, ca si suspansul prelungit pana duminica la Consiliul National al conservatorilor par o chemare la solidaritate politica.
Dupa invitatia facuta lui Voiculescu de a ocupa functia de ministru de stat in echipa sa, Calin Popescu Tariceanu nu a mai intervenit pe aceasta tema, iar cordialitatea dintre liberali si conservatori a disparut. Nu doar ca PNL si-a nuantat pozitia in privinta postului de ministru de stat ce-i revine PC, dar secretarul general al liberalilor, Dan Motreanu, a reactionat la presiunile partenerilor de guvernare cerand respectarea protocolului coalitiei. Replica sa se adresa si conservatorilor, caci demiterea Monicai Macovei nu a facut obiectul discutiilor in Consiliul National al coalitiei, dar si udemeristilor. Doar aparent surprinzator Marko Bela, aliat constant al liberalilor, si-a dezvaluit public aprehensiunile in privinta guvernarii si a anuntat disponibilitatea UDMR pentru adoptarea unui nou program de guvernare si chiar pentru formarea unui nou Guvern.
Evolutiile rapide din ultimele doua saptamani au fragilizat pozitia lui Calin Popescu Tariceanu. Reactia sa de aparare anticipativa la mesajul presedintelui din fata Camerelor reunite, inadecvat tactic si neinspirat institutional, a sugerat izolarea sa. Chiar daca Traian Basescu a propus un fel de declaratie de intentii guvernamentale, stabilitatea Guvernului nu era afectata. Acum, cu aliatii apropiati grabiti sa se regrupeze, cu un PD ofensiv, liberalii au fost surprinsi cu apararea neorganizata. Dar democratii nu par interesati sa provoace o criza guvernamentala acum, incercand sa profite la maximum de izolarea din ce in ce mai accentuata a primului ministru. Nici PSD, cu toate ca motiunea de cenzura va fi depusa, nu este interesat in prabusirea Guvernului. Cele doua partide pot fructifica, unul in opozitie deschisa, celalalt in coabitare, situatia actuala, punctand usor si rezolvand o parte din problemele interne. Rocada intre presedinte, izolat si expus pana nu de mult atacurilor concertate ale partidelor, si primul ministru, cu o marja de miscare din ce in ce mai mica, prefigureaza o noua etapa din batalia pentru controlul puterii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă