14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalSerghei Lavrov: Biserica Ortodoxă Ucraineană independentă - "o provocare" susţinută de Washington

Serghei Lavrov: Biserica Ortodoxă Ucraineană independentă – “o provocare” susţinută de Washington

Independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene este “o provocare” susţinută de Washington, a declarat ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RT France, Paris Match şi Le Figaro, din care au fost publicate vineri fragmente pe site-ul ministerului, informează AFP şi TASS, citează Agerpres.

Acestea sunt “provocări întreprinse de Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, cu susţinerea publică şi directă a Washingtonului”, susţine şeful diplomaţiei ruse.

“Această provocare a fost gândită în scopul de a folosi cele două biserici schismatice din Ucraina (Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului şi Biserica Ucraineană autocefală), pe care nu le-a recunoscut niciodată nicio Biserică Ortodoxă, dar pe care în interesul acestei provocări, convocând zilele trecute Sfântul Sinod la Constantinopol, patriarhul Bartolomeu le-a declarat canonice şi a ridicat anatema de pe cei doi ierarhi ce conduc aceste Biserici schismatice”, a spus Lavrov.

Ministrul de externe rus a amintit că amestecul în viaţa Bisericii este interzis prin lege în Ucraina, în Rusia şi “orice alt stat normal”. “Însă atunci când reprezentantul special al SUA pe probleme de relaţii între biserici salută deschis decizia Patriarhului Bartolomeu, când (reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt) Wolker, care ar trebui în numele SUA să se ocupe cu susţinerea reglementării ucrainene în baza acordurilor de la Minsk, declară ce declară, atunci amestecul SUA este evident”, a subliniat ministrul rus de externe.

Patriarhia ecumenică de la Constantinopol, cea mai înaltă autoritate canonică din lumea ortodoxă, a anunţat joi că recunoaşte independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în pofida opoziţiei din partea Patriarhiei Moscovei, precum şi din partea Kremlinului.

În Ucraina, Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei este cea mai mare comunitate religioasă prin numărul de parohii, dar tot mai mulţi ucraineni se alătură Bisericii subordonate Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa ţării în 1991.

Deseori tensionată, relaţia dintre aceste două biserici a fost exacerbată de criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist al Ucrainei, care a făcut mai mult de 10.000 de morţi.

Vineri, Kremlinul a atenţionat că Rusia va “apăra interesele ortodocşilor” în caz de tulburări religioase în Ucraina după recunoaşterea de către Patriarhia Constantinopolului a unei Biserici independente de tutela Patriarhiei Moscovei.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...
Ultima oră
Pe aceeași temă