15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalTrump îl laudă pe un congresman care a agresat un ziarist

Trump îl laudă pe un congresman care a agresat un ziarist

Greg Gianforte, care reprezintă statul Montana în Camera reprezentanţilor de la Washington, a avut atunci o “neînţelegere” cu un reporter de la cotidianul britanic The Guardian, Ben Jacobs, şi l-a trântit efectiv la pământ.

Agresiunea – care a avut un vast ecou în SUA – a survenit în contextul în care Gianforte candida la alegerile parţiale din Montana, stat din nordul SUA. Gianforte – un prosper om de afaceri în vârstă de 57 de ani – a fost ales, dar a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare şi 40 de ore de muncă în serviciul comunităţii.

Joi, la un miting electoral în Montana, Trump l-a descris pe Gianforte drept un “lider incredibil” din acest stat şi drept “una din cele mai respectate persoane din Congres”.

“De fapt, vă sfătuiesc să nu luptaţi niciodată cu el”, a spus preşedintele, făcând aluzie la agresiunea de anul trecut. “Un tip care poate să facă un body slam (manevră din lupte constând în ridicarea şi aruncarea la pământ a adversarului) e genul meu”, a adăugat el.

Trump a mai spus joi că, după agresiune, a crezut iniţial că incidentul va submina şansele lui Gianforte de a fi ales. Dar “pe urmă mi-am spus: Staţi puţin, eu cunosc Montana, cred că ar putea chiar să-l ajute. Şi l-a ajutat”, a conchis Trump, în aplauzele publicului.

În schimb, redactorul-şef al ediţiei americane a Guardian, John Mulholland, a criticat remarcile liderului de la Casa Albă. “Elogierea unui atac împotriva unui ziarist care nu-şi făcea decât meseria reprezintă un atac la adresa Primului Amendament (al Constituţiei SUA) comis de cineva care a jurat să-l apere”, a declarat Mulholland.

Primul Amendament garantează libertatea cuvântului şi a presei.

Donald Trump, virulent criticat de multe nume mari din media americane, le răspunde calificându-le cu regularitate drept “fake news media” şi nu a ezitat să le denunţe drept “duşmani ai poporului”.

Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă