17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialTestul terorii

Testul terorii

Premierul nipon, Junichiro Koizumi, a lansat, ieri, al treilea avertisment oficial al Japoniei, in 48 de ore, la adresa Coreii de Nord. „Daca Phenianul nu asculta si lanseaza o racheta, trebuie sa ne consultam cu Statele Unite si sa luam masuri ferme”, a spus Koizumi.
Ambasadorul SUA la Tokyo, Thomas Schieffer, a declarat ca sanctiunile economice sunt o optiune care va fi adusa in dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU. Armata americana si cea japoneza erau ieri in alerta maxima. Australia, Noua Zeelanda, Franta au protestat impotriva testului.
SUA au fost alertate de informatia ca Phenianul ar fi reusit sa obtina o racheta balistica intercontinentala, cu raza de 10.000 de kilometri. Presa japoneza a anuntat insa ca racheta al carei test a fost pregatit ar fi de tip Taepodong-2, cu raza de 3.500-6.000 km, care ar putea sa atinga statul american Alaska.
Un cotidian sud-coreean anunta ieri ca lansarea rachetei ar fi iminenta, deoarece Phenianul a incheiat ultima etapa pregatitoare. „New York Times” a scris, citand surse oficiale americane, ca racheta era montata pe rampa de lansare si ca procesul de alimentare cu combustibil a fost incheiat.
De asemenea, in zona poligonului de la Musudan s-ar fi inregistrat o afluenta de personal si comunicatii radio mai intense. Vremea nu era insa favorabila lansarii, ceea ce a dus la speculatii ca testul s-ar putea amana. Expertii au explicat ieri ca lansarea trebuie efectuata in 48 de ore, intrucat dupa acest interval combustibilul ar incepe sa se deterioreze.

Cele mai citite

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...
Ultima oră
Pe aceeași temă