Și vrea să prelungească agonia. Din spital, pentru prima dată în ultimii 10 ani, au început să lipsească până și leucoplastul, dezinfectanții, hârtia prosop pentru șters pe mâini… Doar 16,5% din planul de achiziții a fost realizat, pentru că managerul interimar ori nu știe, ori se teme să cumpere materiale, medicamente, echipamente. Sau vrea să ofere contracte cu dedicație anumitor companii din domeniul farmaceutic. Municipalitatea, care are Spitalul Filantropia în directa coordonare, deși a trimis Corpul de Control să verifice situația, ezită să dispună înlocuirea lui Macarie. Fost comerciant de medicamente, managerul interimar are ca unică experiență un curs de două zile în domeniul spitalicesc.
Fost reprezentant comercial al mai multor firme de medicamente, Cristinel Macarie a ajuns să fie numit în primăvară manager interimar la Spitalul Clinic Filantropia. Ce l-a recomandat pe fostul vânzător de pamperși și pastile să preia conducerea unui spital… nu se știe. Cert este că personajul vroia să preia chiar funcția plină de manager. Deși era singurul candidat, Macarie nu s-a mai prezentat la concursul ce urma a fi organizat în iulie-august doar pentru el, motivul fiind unul simplu: omul era complet nepregătit. Și încă este. Drept dovadă stă chiar Proiectul de Management prin care Cristinel Macarie își dorea preluarea Spitalului Filantropia.
Prin respectivul proiect, Macarie propunea o creștere anuală a bugetului de la CASMB cu 5% și o creștere a adresabilității de 10%. Ținte dezastruoase, ce reprezentau, de fapt, o diminuare a bugetului Spitalului Filantropia, care înregistrase în ultimii ani creșteri ale bugetului de 15-20%. Tot în proiectul de management, același Macarie propunea „închirierea spațiilor și a dotărilor aferente ambulatoriului integrat”, o enormitate ce nici măcar nu a putut să o justifice legal. Curajos nevoie mare, Cristinel Macarie propunea chiar „dezvoltarea unui centru de excelență în obstetrică prin construirea unei clădiri noi”, fără măcar a sugera sau explica de unde va atrage sursele de finanțare. Deși voia să preia funcția de manager plin al Spitalului Filantropia, Cristinel Macarie nici măcar nu știa că unitatea este clasificată în categoria I M – maximă competență, nu II M, caz în care nu i se permite transferul către alte spitale al pacientelor pentru același tip de patologie. Nici măcar structura ambulatoriului integrat nu a fost știută de interimarul Macarie, care susținea că există 5 cabinete de specialitate, deși acestea sunt în număr de 16. Din experiența sa de agent comercial, medicul Macarie a calculat greșit și cuantumul cheltuielilor de personal ale spitalului, susținând că acestea se situează în jurul valorii de 22%, deși procentul real este de circa 60%.
Maternitatea nu mai are nici măcar dezinfectanți
Total nepregătit, poate chiar incapabil să conducă o unitate spitalicească de maximă importanță, așa cum este Spitalul Filantropia, Cristinel Macarie, deși a fost acceptat în iulie să se prezinte la concursul pentru postul de manager, nu a mai venit la examinare. Și era singurul. Și-a amânat candidatura pentru vremurile în care componența Consiliului de Administrație se va schimba, iar comisia îi va fi favorabilă. Iar atunci aberațiile sale manageriale vor fi acceptate. Până când îi vor ieși jocurile, Macarie trage de timp și speră să mai primească un mandat de manager interimar. Însă, în cele câteva luni de când gestionează activitatea Spitalului Filantropia, unitatea a ajuns în pragul dezastrului. Fostul comerciant de medicamente (își folosește cu emfază în CV titulaturi occidentale gen Sales manager, Senior account representative) a blocat aproape orice achiziție de consumabile, de aparatură, de mentenanță. Puțină lume știe că internarea la Spitalul Filantropia a ajuns să reprezinte un risc. Pentru că medici nu au, nu mai au medicamente și materiale sanitare la dispoziție. Din totalul necesarului planificat pentru acest an privind achizițiile de produse și servicii, Macarie a bifat doar 16,5%!!! Un adevărat dezastru, căci medicii au ajuns să nu mai aibă nici măcar dezinfectanți. Deși sunt bani, Macarie se opune achiziționării de produse necesare desfășurării activității spitalului, invocând prevederi legale care nu mai există. Nici aparatura spitalului nu mai poate fi folosită, căci geniul managerial al lui Macarie, deși ar fi trebuit să încheie 28-30 de contracte de service aparatură medicală, a reușit să încheie doar… 6.
Vorbe de manager: “Să aștepte, că sunt în spital public!”
Agresiv verbal și fizic față de colegi, Macarie a refuzat nejustificat semnarea documentelor de reorganizare a programului medicilor din ambulator, astfel încât să nu se mai creeze cozi în așteptare. La reclamația pacientelor gravide că trebuie să aștepte ore întregi o consultație programată în prealabil, Cristinel Macarie ar fi declarat direct: “Să aștepte, că sunt în spital public!”. Prieten cu Toma Cristian, deosebit de deschis față de interesele firmei Tody, pe care a impus-o ca furnizor de reactivi, comerciantul Cristian Macarie nici măcar nu are experiență de medic. Doar un curs de două zile în domeniul spitalicesc. Are, în schimb, ușile deschise la Primăria Capitalei, acolo unde trage sforile pentru a-și prelungi mandatul de interimar la Filantropia.