17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPretul gigacaloriei, majorat cu 20 la suta

Pretul gigacaloriei, majorat cu 20 la suta

Introducerea abonamentului la energia termica a devenit de ieri realitate, desi oficialii Autoritatii de Reglementare au negat pana in ultimul moment acest lucru. Introducerea tarifului binom la plata energiei termice va permite reducerea cu 2,5% a facturilor anuale platite de consumatorii casnici, precum si o mai buna esalonare a cheltuielilor pe parcursul anului, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
ANRE a anuntat ieri ca pretul national de referinta al energiei termice va fi majorat de la 1 noiembrie cu 20%, de la 89,6 lei (896.000 lei vechi) la 107,5 lei (1,075 milioane de lei vechi) pe gigacalorie. De altfel, noul pret – care acum a fost anuntat oficial – fusese deja luat in calcul de Radet la calculul consumului de energie termica pentru aceasta iarna. De asemenea, modul de tarifare va fi completat cu doua sisteme de plata de tip binom. Astfel, consumatorii vor putea alege fie sa plateasca tariful monom, reprezentand pretul national de referinta, fie unul din cele doua tarife de tip binom, care includ doua componente fixe, de apa calda pentru consum si de incalzire, si o componenta variabila.
Autoritatea considera ca tariful binom va permite esalonarea platilor la energie termica astfel incat facturile din sezonul rece sa nu mai fie atat de ridicate ca in cazul tarifului monom, singurul utilizat in prezent. De asemenea, tariful binom include o reducere de 2,5% din valoarea facturilor anuale.
Furnizorii de energie termica sunt obligati sa solicite consumatorilor sa opteze pentru unul dintre tipurile de tarifare, care va ramane in vigoare timp de 12 luni. Tariful binom va fi accesibil si beneficiarilor de ajutor pentru incalzire, iar optiunea poate fi facuta individual, si nu in grup.
ANRE a stabilit doua tarife de tip binom. Ambele includ o componenta fixa de apa calda pentru consum, calculata in functie de numarul de camere ale locuintei, si un alt element fix pentru incalzire, calculat in functie de numarul de camere si suprafata locuintei. Numarul de camere este intre una si patru, iar pentru mai multe camere se iau in considerare tarifele de la patru camere.
Componenta variabila se refera la cantitatea de energie consumata efectiv.
Dupa 12 luni, timp in care consumatorii sunt obligati sa isi pastreze optiunea aleasa pentru tarifare, furnizorii vor emite facturi de regularizare.
Tariful binom B1 are componenta variabila de consum stabilita la 76,5 lei pe gigacalorie, iar in cazul B2 nivelul este de 54,5 lei pe gigacalorie.
Componenta fixa reprezinta 27% pentru tariful B1 si 48% pentru B2.
In cazul unui apartament de doua camere, proprietarii care au optat pentru tariful B1 vor plati 0,25 lei pe zi pentru apa calda, 0,01 lei pe zi pe metru patrat pentru incalzire si 76,5 lei pe gigacalorie. Pentru trei camere, pretul va fi format din 0,35 lei pe zi la apa calda, 0,01 lei pe zi la incalzire si 76,5 lei pe gigacalorie.
In ceea ce priveste tariful B2, factura la doua camere va cuprinde 0,36 lei pe zi la apa calda, 0,02 lei pe zi pe metru patrat la incalzire si 54,5 lei pe gigacalorie. Factura apartamentelor de trei camere va fi calculata cu 0,52 lei pe zi pentru apa calda, 0,02 lei pe zi pentru incalzire si 54,5 lei pe gigacalorie.


Inconvenient major

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, considera ca, prin alegerea tarifului binom, plata facturilor se va aplatiza (nu mai exista un varf iarna) si, in plus, cetatenii vor plati mai putin cu 2,5%. Masura alegerii tarifului binom are insa un inconvenient major: asociatiile nu o prefera, din cauza calculelor complicate din contabilitate.

Cele mai citite

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Boloş: Guvernul a adoptat o OUG cu măsuri de digitalizare. Una se referă la e-Case de marcat

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu măsuri de digitalizare, iar prima se referă la e-Case...
Ultima oră
Pe aceeași temă