12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024

Breviar

S-au incheiat filmarile pentru “JACQUOU LE CROQUANT”

Filmarile pentru lungmetrajul “JACQUOU LE CROQUANT” s-au incheiat de curand in Studiourile MediaPro. Regizata de Laurent Boutonnat (cunoscut pentru videoclipurile celebrei cantarete Mylene Farmer), productia franceza il are in rolul principal pe Gaspar Ulliel (Premiul Cesar 2005 pentru cea mai tanara speranta, eroul recentului “O logodna foarte lunga”), alaturi de Emmanuelle Seigner (“8 Femei”), Marie-Josee Croze (Premiul pentru interpretare feminina, Cannes 2003), Albert Dupontel, Olivier Gourmet, Tcheky Karyo, Jocelyn Quivrin si actorii romani Mihai Verbitchi, Anca Androne, Iulia Lumanare, Ilie Galea, Vlad Radescu etc. Timp de sapte luni, echipa romano-franceza a filmat in decorurile special create in platourile de la Buftea – in special in "satul francez” construit de echipele studiourilor si pe care francezii l-au apreciat in mod deosebit – si in numeroase locatii, in toata tara. Filmarile nu au fost usoare, intr-unele dintre locatii neputandu-se ajunge decat cu carute, ce transportau actori, echipament de filmare, catering etc. In total, filmul a avut peste 2.000 de figuranti. Filmarile continua zilele acestea in Franta.

Noi aparitii la Gramar-Mondero

Editura Gramar si sora sa Mondero ne ofera luna aceasta doua aparitii de cultura clasica, o noua editie a celebrei carti a lui Erasmus din Rotterdam, “Elogiul nebuniei”, in traducerea si cu notele lui St. Bezdechi, studiul introductiv fiind semnat de G. Vladutescu, si “Vietile celor doisprezece cezari” de C. Suetonius Tranquillus, in traducerea romaneasca a lui David Popescu si C.V. Geroc, cu un studiu introductiv de cel dintai. Cartea lui Erasmus apare in colectia Capodopere ale literaturii universale a Editurii Mondero, iar “Vietile celor doisprezece cezari” la Gramar, in colectia “Sinteze. Documente. Eseuri”. Ambele aparitii sunt carti care trebuie sa figureze in biblioteca oricarui iubitor de cultura. Sa mai mentionam grafica admirabila a acestor carti, pe care am putut-o remarca si la aparitiile anterioare, la Mondero, de la Homer, Stendhal, La Fontaine la Apuleius, Lao Tse sau Galsworthy, sau la cele de la Gramar.

Revista revistelor

O saptamana de comentarii si dezvaluiri in ultimul numar al revistei “22” din 16 august.
– O ofensa de proportii adusa mortilor revolutiei: teapa lui Ghildus, doua milioane de dolari din bani publici. Interventii virulente semnate de Erwin Kessler si Mihai Oroveanu.
– Ce sunt si cum actioneaza grupurile de interese? Raspunsul, de la Cristian Parvulescu, Stelian Tanase, Sebastian Lazaroiu si Sorin Ionita.
– Epopeea Severin continua, in viziunea critica a lui Andrei Oisteanu si Tom Gallagher.
– Armand Gosu radiografiaza situatia marinei militare ruse, la cinci ani de la tragedia submarinului “Kursk”.

Pericol de intoxicare

Fiti foarte atenti, cu informatiile Rompres din zona culturala! Ieri, alaltaieri, aceasta agentie ne informa ca Antonio Salieri a fost rival al lui Johann Mozart (nu cumva Johann Sebastian M.?) si “indrumator” al lui Beethoven, Schubert si “Ferenc”, adica Franz, Liszt. In realitate, Mozart se numea Wolfgang Amadeus, Johann (si Sebastian) e altcineva, si anume Bach. Cat despre indrumarea lui Beethoven, un Larousse de altadata le-ar fi spus colegilor nostri ca Salieri s-a declarat discipol (stiti, tovarasi, oarecum invers decat indrumator!) al acestuia, precum si dusman al lui Mozart si Schubert. Din ce maneca scoateti informatiile culturale, domnilor-tovarasi?

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă