17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialDunarea a facut prapad in Dolj

Dunarea a facut prapad in Dolj


Dunarea a devastat sudul Doljului, judetul cel mai afectat de aceste inundatii. Sute de case au fost inundate sau chiar distruse de ape in comunele Rast, Negoi si Bistret, iar peste 22 de mii de hectare sunt sub ape. Cea mai grea situatie este in comuna Rast: 700 de case inundate, 114 prabusite, mii de sinistrati.

In cursul noptii de luni spre marti, apele Dunarii au inghitit sat dupa sat, iar toata comuna Rast a fost parasita de localnici pana in zorii zilei de ieri. Oamenii si-au petrecut intreaga noapte pe campuri, in frig. Doar cativa dintre ei au reusit sa ajunga la rudele din comunele invecinate. Majoritatea sinistratilor au fost cazati in cladiri special amenajate sau in corturi amplasate de militari. Nici la Negoi lucrurile nu stau mai bine, satenii de acolo fugind din calea apelor, desi evacuarile incepusera de duminica dimineata.

Au lasat mortul pe masa

Un fapt cutremurator i s-a intamplat unuia dintre localnici: cu totii au fugit din cauza apelor, abandonand… mortul pe masa, in sicriu, in casa. Ieri dupa-amiaza, comuna Negoi era complet izolata de restul lumii deoarece soseaua Calafat-Bechet a fost inundata pe cativa zeci de metri. Tot ieri, Bistretul era luat de ape, situatia fiind aproape la fel cu cea din Negoi. Ieri dimineata, digul din dreptul comunei a cedat, prin bresa formata apele Dunarii navalind in sate. Cele trei comune din sudul Doljului au fost acoperite de ape din cauza acelei sparturi pe care Dunarea a facut-o in digul de protectie, precum si cea din dreptul comunei Catane. In zona s-a format o intindere de apa de 30 de kilometri. Daca autoritatile ar fi deversat apele in zona nelocuita si necultivata de la Nedeia, cele trei comune ai fi fost salvate.

Au fost evacuate 4.734 de persoane

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ieri ca 4.734 de persoane din zonele afectate de inundatii au fost evacuate si cazate la rude, in unitati scolare si sanitare, in corturi, pe pontoane plutitoare.
Conform bilantului Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), pana ieri dimineata, 119 localitati au fost afectate, 629 case inundate si 170 distruse, 120 aflandu-se in pericol de a se prabusi.
3.239 de gospodarii si anexe gospodaresti au fost inundate. De asemenea, au fost afectate 23 de obiective socio-economice, 20.763,6 de hectare de teren arabil, 10.519 de hectare de pasuni si fanete, 6.877 hectare de paduri.
Au fost inundate 1.243 de fantani, 378,1 kilometri de drumuri judetene si 119,4 kilometri de drumuri comunale. Au fost distruse 18 poduri si 122 podete.

Restrictie de tonaj si viteza pe DN 22

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA anunta conducatorii auto ca, incepand de ieri, s-a instituit pe DN 22 E Garvan – I.C. Bratianu restrictia de tonaj de 8 tone si restrictia de viteza de 30 km/h din cauza ridicarii nivelului apelor Dunarii si a faptului ca patul drumului este imbibat cu apa. Restrictia se va mentine pana la ameliorarea situatiei existente.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....

Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024

În ediția din 19 septembrie a emisiunii „Asia Express 2024,” Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați după ce au terminat pe ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă