24.1 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialAsociatul lui Bogdan Baltazar, Philip H. Bloom, arestat in SUA pentru mita...

Asociatul lui Bogdan Baltazar, Philip H. Bloom, arestat in SUA pentru mita in Irak

Bloom platea lunar cel putin 200.000 de dolari pentru licitatii false

Cotidianul „New York Times” a dezvaluit ieri ca omul de afaceri american Philip H. Bloom a fost acuzat de autoritatile americane ca a platit sute de mii de dolari mita unor oficiali ai autoritatii americane de ocupatie din Irak (Autoritatea Provizorie a Coalitiei – CPA) pentru a obtine fraudulos contracte de reconstructie.
Bloom, care traieste de multi ani in Romania, controla trei companii ce derulau contracte de reconstructie a Irakului. El a fost arestat recent pe aeroportul din Newark (New Jersey) si a comparut miercuri in fata unui tribunal din Washington, unde i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile de conspiratie, frauda electronica, conspiratie in vederea spalarii banilor si transport de bunuri furate, toate in vederea obtinerii a peste 3,5 milioane de dolari din contracte ilegale.

Baltazar, Bloom & Parvulescu

In Romania, Philip H. Bloom controla compania Global Business Group Logistics si era asociat la firma de consultanta financiara Baltazar, Bloom & Parvulescu impreuna cu Bogdan Baltazar (presedinte) si Selena Parvulescu. Potrivit lui Baltazar, citat de „Hotnews.ro”, „Bloom derula intr-adevar in Irak afaceri in domeniul constructiilor si al cateringului”. Baltazar il considera pe Bloom nevinovat pana cand tribunalul nu se va fi pronuntat definitiv.

Schema de fraudare „made in Romania”

In prezentarea de pe site-ul GBG (gbg.ro) unde se recomanda drept „consilier roman pentru investitii si privatizare”, Bloom subliniaza ca angajarea personalului roman „este, evident, necesara atunci cand trebuie sa ne confruntam cu mentalitatea romaneasca, adesea bizantina. Angajatii firmei sustin ca stiu cum se fac afacerile in Romania si pot sa orienteze un investitor prin ceea ce adesea se dovedeste a fi un labirint de legi si politici guvernamentale schimbatoare”.
Dincolo de formularea sofisticata, cuvintele de mai sus spun un singur lucru: romanii stiu cum merge treaba si cine iti deschide usile si stiu cum sa conduca investitorul pe calea regala a Coruptiei.
Atat de bine a invatat Bloom lectia romaneasca a coruptiei, incat a aplicat-o in Irak. Schema este simpla si de mult verificata pe taram mioritic: falsificarea licitatiilor. Bloom depunea mai multe oferte pentru acelasi contract, folosind nume diferite de companii care fie erau controlate de el, fie nu existau. De indata ce numarul de ofertanti era suficient astfel incat sa satisfaca legile americane in domeniu, Bloom nu mai avea in fata nici un obstacol pentru a obtine contractele. Totul, evident, cu ajutorul unor oficiali plasati strategic si sensibili.

Bani, case, masini si bijuterii: conspiratia

Potrivit actului de acuzare, Bloom a platit, la inceputul lui 2004, mita de peste 200.000 de dolari pe luna unui numar nespecificat de oficiali civili si militari americani din cadrul CPA, inclusiv unui numar de doi co-conspiratori si sotiilor acestora, pentru a obtine contractele frauduloase de reconstructie. „NBC News” citeaza un inspector american potrivit caruia Bloom, sau companiile pe care le controleaza, a depus in conturile a cel putin doi oficiali CPA 353.000 de dolari si le-ar fi cumparat acestora, intre 2004 si 2005, o proprietate in Carolina de Nord, precum si masini si bijuterii in valoare totala de 280.000 de dolari.
„New York Times”, care citeaza un oficial guvernamental american, Patrick McKenna jr., afirma ca unul dintre cei doi este Robert J. Stein, fost administrator al fondurilor de reconstructie pentru regiunea centrala si de sud a Irakului. Stein controla un fond de 82 de milioane de dolari. Celalalt conspirator (co-conspiratorul nr. 1, cum il numeste acuzarea) i-a favorizat lui Bloom obtinerea mai multor contracte care se ridicau pana la valoarea de 498.900 de dolari, pentru ca omul nu avea dreptul sa aprobe decat contracte in valoare de maximum 500.000 de dolari.
Contractele obtinute de Bloom aveau drept scop renovarea Bibliotecii Publice din Karbala si operatiunile de demolare legate de aceasta, constructia Academiei de Politie din Al Hillah, instalarea de dispozitive de securitate sporita la aceeasi academie si constructia Centrului Regional pentru Democratie Tribala. Potrivit NBC, in unele cazuri companiile lui Bloom nu au facut nici un fel de lucrari. Pentru aceste contracte, Bloom a transferat in conturile americane ale „co-conspiratorului nr. 1” 267.000 de dolari, prin intermediul unor banci din Romania, Kuweit, Elvetia si Olanda.
Concluzia lui McKenna: „Cred ca tranzactiile financiare si monetare descrise mai sus sunt parte a unei conspiratii in vederea violarii legilor Statelor Unite”.

Ce facea Bloom in Romania?

Multe. Afacerile GBG in Romania dateaza de la inceputul anilor '90. In prezentarea amintita de pe „gbg.ro” se spune ca „sfatul lui Bloom pentru oricine vrea sa faca afaceri in Romania este sa isi faca temele, sa se inconjoare de oameni buni, sa isi faca relatii in toate partile si, mai ales, niciodata, dar niciodata sa nu lase garda jos”.
Bloom a fost un apropiat al tuturor guvernelor Romaniei postdecembriste. Global Business Group cuprinde mai multe firme care activeaza in consultanta de afaceri, audit, servicii juridice, afaceri imobiliare si proiecte IT. Unul dintre vicepresedinti este Selena Parvulescu. Baltazar, Bloom & Parvulescu a fost lansata la inceputul anului si avea in vedere o cifra de afaceri de 50-60 de milioane de euro. In oferta sa se afla si consultanta pentru firmele romanesti care doresc sa faca afaceri in Irak. Cei doi agenti de securitate romani atacati de insurgenti in Irak, dintre care unul a murit, au fost recrutati de GBG pentru misiuni de protectie si paza.

Cele mai citite

Franța vrea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru situația din Liban

Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban care se confruntă cu...

Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii...
00:01:41

VIDEO Incendii și fum la granița Israel-Liban în urma celui mai mare schimb de focuri de la escaladarea conflictului

Incendiile se dezlănțuie, fumul se ridică în timpul schimbului de focuri la granița Israel-Liban. Imaginile arată incendii în plină desfășurare și fum gros în...
Ultima oră
Pe aceeași temă