17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIsraelul isi extinde operatiunile pe ambele fronturi

Israelul isi extinde operatiunile pe ambele fronturi

Miscarea radicala Hezbollah a lansat ieri un nou atac cu rachete asupra orasului Haifa, soldat cu numeroase victime din randurile populatiei. Rachetele, de tip Raad-2 si Raad-3, sunt de productie siriana, a anuntat vicepremierul israelian Shaul Mofaz, citat de marile agentii internationale. Militiile siite libaneze au mai avertizat Israelul ca, in cazul unei „riposte disproportionate”, nu vor „cruta nici un obiectiv” din orasul situat in nordul Israelului. Primele bilanturi au indicat opt persoane ucise si alte zeci ranite in urma atacului cu zece rachete, au anuntat surse medicale de la Haifa, citate de CNN. O racheta a lovit zona uneia dintre garile orasului portuar la o ora de varf, cand multi israelieni se indreptau spre serviciu cu trenul, iar alta a cazut asupra unei rafinarii, a precizat politia locala.
Premierul israelian, Ehud Olmert, a anuntat „consecinte profunde”, autoritatile solicitand populatiei din Haifa si din zona situata la nord de oras sa stea cat mai mult in adaposturile subterane. Intre timp, armata israeliana a amplasat o baterie de rachete antiracheta Patriot la Haifa, pentru a incerca sporirea protectiei populatiei civile.

Periferia Beirutului, bombardata

Aviatia si marina israeliene au bombardat intens ieri dimineata periferia sudica a Beirutului, a transmis postul tv al-Manar, apartinand miscarii Hezbollah. Potrivit sursei citate, a fost vorba de „cel mai violent atac” inregistrat in Liban de la declansarea ofensivei israeliene, lansate dupa capturarea a doi militari israelieni de catre militanti ai Hezbollah. Au fost lovite cel putin doua poduri de importanta strategica si mai multe cladiri din cartierele Haret Hreik si Bir al-Abed, unde se afla majoritatea bastioanelor Hezbollah, cladirile fiind fie distruse complet, fie avariate grav.
Responsabili ai miscarii radicale siite au dezmintit insa informatiile potrivit carora liderul politic al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ranit in decursul raidurilor de ieri asupra Beirutului – stire difuzata initial de postul de televiziune privat israelian Canal 2. Ulterior, Nasrallah a aparut la postul TV al -Manar, unde a anuntat ca in confruntarea cu Israelul „nu mai exista nici o linie rosie”.
Dupa un nou tir cu rachete asupra orasului Haifa, aviatia israeliana a bombardat, ieri dupa-amiaza, sudul Libanului, numarul victimelor libaneze ajungand la 116, potrivit Hezbollah.
In paralel cu raidurile aeriene si atacurile lansate de fortele navale asupra oraselor Beirut si Tripoli, comandourile israeliene au procedat si la desfasurarea unor operatiuni terestre in Liban, a precizat ieri generalul Gadi Eisenkraut, comandant pentru operatiuni al armatei israeliene. „Majoritatea operatiunilor noastre sunt efectuate de aviatie; marina actioneaza si ea intens, dar avem unitati care efectueaza operatiuni terestre, despre care refuz sa dau detalii”, a spus, textual, generalul, punand pe jar presa locala si internationala in ceea ce priveste tintele terestre.
Incepand de sambata, armata israeliana a adresat populatiei din sudul Libanului repetate apeluri, avertizandu-i „sa se indeparteze de frontiera” cu Israelul. Mii de libanezi continua sa fuga din zonele aflate sub atac, iar numeroase ambasade de la Beirut procedeaza si ele la evacuarea personalului diplomatic si a cetatenilor tarilor lor.

Trupele israeliene revin in nordul Fasiei Gaza

Tot ieri, fortele israeliene au revenit in nordul Fasiei Gaza, continuand astfel ofensiva si dupa deschiderea celui de-al doilea front in Liban. Operatiunea din Gaza are drept scop recuperarea caporalului Gilad Shalit, rapit de militanti ai Hamas, dar si oprirea atacurilor cu rachete artizanale.

Israelul conditioneaza armistitiul, Libanul cere incetarea focului

In vederea posibilitatii incheierii unui armistitiu, Israelul a cerut retragerea militiilor Hezbollah la nord de fluviul Litani, predarea intregului arsenal de rachete armatei libaneze, care ar urma apoi sa ocupe pozitii de-a lungul granitei dintre cele doua tari. „Daca vor fi indeplinite aceste conditii, Israelul va fi de acord cu o incetare a focului”, a precizat ministrul israelian al Justitiei, Haim Ramon. Declaratia oficialului israelian a survenit dupa solicitarea premierului libanez, Fuad Sinioara, de „incetare a focului imediata si globala in Liban, sub egida ONU”. Ca raspuns adresat oficialilor libanezi, ministrul israelian de Justitie a cerut guvernului acestei tari asigurarea Rezolutiei 1559 a Natiunilor Unite, „aplicata pe teren, si nu la stadiu declarativ”, pentru ca in prezent „realitatea in Liban este ca Nasrallah (liderul Hezbollah) decide”.

Siria si Iranul ameninta

Guvernele sirian si iranian au amenintat ieri deschis Israelul cu „reactii extrem de dure”, in cazul in care Tel Avivul ar decide atacarea Siriei. „Raspunsul nostru va fi unul direct, dur si amplu”, a declarat ministrul sirian al Informatiilor, Mohsen Bilal. Acelasi ton a fost adoptat si de catre autoritatile de la Teheran, care au anuntat ca Israelul va avea de suportat „pierderi de nedescris” in cazul in care va ataca Siria. „Speram ca guvernul sionist sa nu faca greseala atacarii Siriei”, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian, Hamid Reza Asefi. El a adaugat ca Iranul „se pozitioneaza ferm de partea poporului sirian” si ca atat Siria, cat si Libanul vor beneficia de „sprijinul moral si umanitar” al Iranului. Israelul afirmase inca de sambata ca, potrivit serviciilor sale de informatii militare, aproximativ o suta de membri ai unitatilor iraniene ale Gardienilor Revolutiei se afla deja in Liban. Iranul a dezmintit prompt „acuzatiile regimului sionist”.

Cele mai citite

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă