Adrian Nastase nu mai este presedintele executiv al PSD. El spune ca temporar, Mircea Geoana spune ca pe termen nelimitat. Biroul Permanent al PSD s-a soldat, ieri, cu decizia lui Adrian Nastase de a se autosuspenda din functie, fortat fiind de colegii sai de partid, care l-au executat fara menajamente, pe motiv ca este mult prea bogat pentru un lider al unui partid social-democrat al carui electorat este mult prea sarac. Averea lui Nastase este incompatibila „etic si moral” cu doctrina social-democrata – a spus Geoana -, iar Nastase se va intoarce pe functie doar atunci cand vor decide opinia publica si electoratul ca „s-a resorbit problema de imagine”. Nastase spune, insa, ca se va intoarce cand va dori el, pentru ca de bunavoie s-a suspendat pentru „o perioada scurta”, de bunavoie se va intoarce.
Autosuspendarea ca paranteza
Dupa ce Biroul Permanent, transformat ad-hoc intr-un adevarat complet de judecata, a decis ca posesorul matusilor milionare nu mai poate reprezenta cu onoare partidul, Nastase a organizat o conferinta de presa pentru a anunta ca a luat decizia de a se autosuspenda din functia de presedinte executiv al PSD pana cand vor fi lamurite „aspectele juridice legate de mostenirea sotiei sale”. Nastase a explicat ca nu doreste ca partidul sa fie afectat de campania de presa indreptata impotriva sa si pentru ca… „nu i-as fi putut privi in ochi pe colegii mei carora le-am cerut sa se autosuspende din partid in perioada cand eram presedinte al PSD”. Adica, nu s-ar mai fi putut uita in ochii lui Mischie si ai lui Vanghelie daca el insusi nu se autosuspenda din functie, caci „nu se poate aplica un dublu standard” si nu si-ar ierta „eventuale reprosuri din partea colegilor”. Nastase a tinut sa precizeze ca, „indiferent de speculatii”, decizia de autosuspendare i-a apartinut lui si nu a fost fortat de colegi sa o ia: „Aceasta autosuspendare este doar o paranteza, ma voi reintoarce la activitatea PSD in foarte scurt timp, pentru ca stiu foarte bine ca nu sunt vinovat. Nu am fost convins de nici unul dintre colegii mei sa fac acest gest, aceasta decizie este a mea, pentru ca raspundem individual pentru faptele noastre, desi de succese ne bucuram impreuna”. De altfel, Nastase nu s-a sfiit sa-si exprime public supararea pe care i-au provocat-o colegii sai de partid care, departe de a-i da o mana de ajutor, i-au grabit caderea din functie prin comploturi de culise, referindu-se in special la Miron Mitrea (cel care, inainte de sedinta, declarase ca „daca Nastase nu se autosuspenda de bunavoie, voi cere eu personal suspendarea lui”): „Nu sunt de acord cu ceea ce fac colegii mei care transmit mesaje catre mine sau catre ceilalti colegi ai lor prin intermediul presei. Asemenea lucruri trebuie spuse in fata, barbateste”. Mai mult chiar, Nastase a spus ca tocmai „unii dintre colegii sai au pus paie pe foc” in campania pornita impotriva sa. Despre aceasta campanie, presedintele executiv suspendat al PSD a spus ca este pusa la cale de actuala Putere, cu implicarea serviciilor de informatii: „N-am nici un fel de rezerva in a spune ca aceasta complexa actiune este desfasurata cu sprijin din partea unor oameni care au lucrat sau lucreaza in zona serviciilor de informatii. Este un atac politic pregatit la nivelul Puterii, la nivelul unor oameni din jurul lui Traian Basescu, cu implicarea unei unitati speciale, e vorba despre o echipa care se ocupa, de luni bune, de informatii din zona PSD”.
Nastase a precizat ca va participa in continuare la sedintele Biroului Permanent al PSD, dar ca, pe perioada in care va fi suspendat din functia de presedinte executiv, atributiile legate de sefia departamentelor de specialitate ale partidului vor fi preluate de Dan Mircea Popescu. De asemenea, Nastase a precizat ca nu are de gand sa se retraga din functia de presedinte al Camerei Deputatilor si ca a primit din partea BPN asigurarea ca partidul il va sustine in continuare pentru aceasta functie.
PSD, macinat de intrigi si comploturi
Cand a venit de dimineata in Kiseleff, Adrian Nastase nu avea nicidecum de gand sa se autosuspende din functie. Dimpotriva, isi pregatise apararea si contraatacul dupa ce, seara, Mircea Geoana mai incercase o data sa-l convinga sa se retraga de bunavoie. Apararea consta intr-o scrisoare catre colegi, prin care Nastase isi justifica statutul de victima a unei conspiratii politice, dar prin care ii acuza, totodata, si pe liderii PSD ca s-au grabit sa comploteze impotriva sa pentru a-i grabi declinul. Nastase le-a spus colegilor ca dezvaluirile din presa referitoare la afacerile sale imobiliare, la mosteniri si matusi ar fi fost „servite” presei cu scopul de a-l compromite, el subliniind faptul ca „nu exista nimic ilegal in acest caz extins, nu exista nimic care se poate imputa”. In ceea ce-i priveste pe colegii sai „tradatori”, Nastase descrie atmosfera din cadrul conducerii PSD ca pe cea de la o curte bizantina, plina de intrigi si comploturi: „In aceste zile am constatat ca echipa de conducere a PSD nu functioneaza sau, in orice caz, nu in ceea ce ma priveste. Nu am nevoie de falsa solidaritate pentru a-mi rezolva problemele care deja au intrat pe fagasul legii, dar probabil ca mi-ar fi prins bine sa fi existat. Acum, ca vorbim la timpul trecut, mi s-ar fi parut normal din partea anumitor colegi sa actioneze macar pe baza reciprocitatii. Nu reprosez nimic si nu am resentimente… Tot ce sper eu este sa depasim aceasta perioada a suspiciunii reciproce in care stam aici ca la o masa de sah si fiecare gandeste ce are in cap celalalt, cine cu cine a discutat, ce strategii urmareste cel de alaturi, in cine o sa dea si pe cine o sa sprijine… Vorbim intre patru ochi si discutia apare apoi in ziare, ne promitem lucruri de care apoi nu mai tinem seama, credem orice rautate care ne este spusa si suntem gata sa acceptam orice idee de complot, ne sacrificam colegii in speranta ca vom scapa noi sau ca vom urca mai sus”.
Geoana a facut necrologul lui Nastase
Dupa ce a plecat Nastase de la conferinta de presa, a venit Mircea Geoana, foarte vesel, cu un zambet larg ' la Ion Iliescu: „Ce faceti, dragilor, bine?”. S-a instalat jovial in fata microfonului si, neputand sa-si ascunda bucuria, a inceput sa citeasca un fel de necrolog al lui Adrian Nastase: „Trecem printr-un moment greu pentru partid si pentru fiecare dintre noi. Suntem constienti de contributia lui Adrian Nastase ca ministru de Externe si ca prim-ministru la evolutia democratica a Romaniei si la succesele Romaniei in plan extern…” Geoana a spus ca din cauza matusilor lui Nastase „PSD a ajuns obiectul ironiilor pana in orice colt de tara”, ca „pana si in ultimul birt de la colt se discuta in amanunt aceasta poveste” si ca a avut „din partea membrilor si simpatizantilor foarte multe apeluri telefonice in care oamenii l-au intrebat in ce directie merge presedintele Mircea Geoana”. In aceste conditii, a spus presedintele, „partidul nu putea ramane surd si orb”. Suspendarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv era „singura solutie la indemana”, a spus Geoana, care l-a „ingropat” insa pe colegul sau in momentul in care a decretat ca „din punct de vedere al dimensiunii legale, Adrian Nastase nu este vinovat, si Justitia va dovedi acest lucru”, dar „din punct de vedere etic si moral, problema ramane”. Mai mult decat atat, Geoana l-a contrazis pe Nastase, spunand ca acesta isi va relua functia nu cand va demonstra Justitia ca nu este vinovat, ci cand opinia publica si membrii PSD vor decide ca „aceasta dauna de imagine s-a resorbit”. „Ne vom intoarce la membrii nostri si la opinia publica pentru a vedea daca este cazul sa se reintoarca Adrian Nastase, pentru ca este o problema morala si etica. Vom judeca politic daca aceasta dauna de imagine s-a resorbit. A fost o decizie nefericita a lui Adrian Nastase sa faca aceasta declaratie cu matusa, o chestiune a unei asocieri a unui lider social-democrat cu o anumita tipologie a bogatiei, a aparut un contrast intre ceea ce spunem ca suntem si ceea ce facem”, a spus Geoana, concluzionand astfel incompatibilitatea intre bogatia lui Adrian Nastase si calitatea de lider al unui partid de stanga.