12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportJudecatorii CC au luat o decizie politica

Judecatorii CC au luat o decizie politica

Se cauta totusi solutii

Membrii Coalitiei de guvernamant nu par sa renunte cu una-cu doua la intentia de a-i schimba pe sefii celor doua Camere ale Parlamentului, pesedistii Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Liderul democrat Emil Boc crede ca revocarea celor doi “nu este imposibila” si ca “mai exista resurse juridice si politice” pentru gasirea unei solutii. In acest sens, el a spus ca presedintii Camerelor pot fi schimbati pentru savarsirea de abuzuri, iar in cazul lui Nastase si Vacaroiu “carul este plin de abuzuri”. Ca exemplu, Boc a amintit de refuzul acestora de a convoca Parlamentul in sesiune extraordinara si de a introduce pe ordinea de zi a Camerelor anumite proiecte legislative.
“In functie de motivatia Curtii, putem sa abordam o alternativa sau alta dintre cele pe care le avem la dispozitie”, a spus si liberalul Eugen Nicolaescu.
Liderul UDMR Marko Bela a aratat ca nici formatiunea sa nu abandoneaza lupta: “Trebuie sa existe o solutie prin care sa rezolvam aceasta situatie. Asteptam motivatia si apoi vedem cum vom putea modifica din nou Regulamentele celor doua Camere. Acest lucru va fi discutat, insa, in Coalitie”. Mai mult, el a fost de parere ca solutia Curtii, aceea ca sefii Camerelor sa nu fie schimbati decat de grupul care i-a propus, este “restrictiva”.

“A fost o decizie politica”

Multi dintre liderii Aliantei D.A. PNL-PD au explicat decizia Curtii Constitutionale prin trecutul politic al majoritatii membrilor ei.
“Decizia Curtii Constitutionale era in buna masura previzibila, mai ales date fiind experientele anterioare legate de Curtea Constitutionala si orientarea politica a multora dintre judecatorii Curtii”, a declarat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Mai mult, el a fost categoric in a recunoaste ca a fost o decizie politica: “Spun, nu sugerez”. Potrivit lui Olteanu, judecatorii au fost “incurajati in decizia lor de constatarea ca in Romania, dupa alegerile din 2004, un mare numar de institutii publice continua sa fie conduse de persoane desemnate pe vremea trecutei guvernari”.
Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al Aliantei, a fost de aceeasi parere: “Dupa opinia mea, este o decizie care are o mare incarcatura de influenta politica”.
La randul sau, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a sustinut aceeasi idee: “Desi noi am sperat ca va fi altfel, Curtea Constitutionala a ratat sansa demnitatii, prin a pune in acord realitatea din Parlament cu Constitutia. Aceasta decizie era previzibila, pentru ca aceasta institutie functioneaza sub auspicii politice”, a mentionat Videanu.
“Stiti ca existau banuieli referitoare la felul in care sangele pesedist mai curge inca prin venele judecatorilor de la Curtem si eu mi-am exprimat dorinta ca ocazia aceasta formidabila sa fie folosita de judecatorii Curtii, care sa infirme aceasta ipoteza”, a spus si democratul Cristian Radulescu.

Conservatorii se contrazic intre ei

Purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, a evitat sa faca vreun comentariu legat de decizie, precizand ca partidul isi va contura o pozitie “dupa ce va fi purtata o discutie pe acest subiect in cadrul Coalitiei”. Ceea ce nu l-a oprit pe Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, sa aprecieze solutia Curtii Constitutionale drept “justificata”. “S-a ajuns aici pentru ca s-a fortat modificarea Regulamentelor dincolo de ceea ce era necesar sa se modifice, transformandu-se procedura elaborarii unui nou Regulament intr-o lupta pentru functii si scaune”, a apreciat el demersul Coalitiei..

Pesedistii, mai agresivi

Adrian Nastase, presedintele Camerei, s-a aratat extrem de fericit ca imaginea Aliantei ar putea avea de suferit dupa o asa infrangere, in avantajul pesedistilor: “Imaginea va conta in aceasta decizie si va arata Coalitiei ca o batalie fara cauza poate sa-i cauzeze probleme in interior si in fata opiniei publice”. El nu a ratat ocazia de a-l ataca inca o data pe Traian Basescu, sustinand ca acesta nu mai este interesat de tema schimbarii sefilor Parlamentului: “Acum a gasit alte jucarii si a lasat un cartof fierbinte in bratele premierului si ale Coalitiei”. Totodata, Nastase si-a dat cu parerea ca unii membri ai Coalitiei de guvernare “rasufla usurati ca acest lucru a fost scos de pe agenda”. Nu au lipsit nici puseurile de demagogie, liderul PSD declarand ca politicienii isi vor indrepta, dupa o perioada destul de lunga de timp, atentia spre agenda populatiei. Peremistii au jubilat, prin vicepresedintele Lucian Bolcas: “Sper ca prin aceasta va fi calmat apetitul pentru functii al Aliantei”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă