12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportLiberalii ii ameninta pe conservatori cu excluderea din Guvern

Liberalii ii ameninta pe conservatori cu excluderea din Guvern

Conducerea PNL ia in calcul posibilitatea de a-i exclude din Guvern pe ministrii si secretarii de stat apartinand Partidului Conservator, afirma surse liberale. Deocamdata nu s-ar fi luat o decizie pentru ca liberalii inca spera sa-i convinga pe conservatori sa sprijine ideea alegerilor anticipate. In caz contrar, Tariceanu ar putea invoca argumentul ca nu are cum sa formeze o majoritate parlamentara pentru noul guvern pe care trebuie sa-l prezinte in termen de zece zile de la desemnare. Specialistii liberali studiaza diferite posibilitati din care ar urma sa o aleaga pe cea mai avantajoasa: fie sa solicite un vot de investitura (cu speranta unui vot negativ), fie retragerea increderii de catre Parlament.
Problema despartirii de conservatori s-a pus in momentul in care s-a discutat declansarea anticipatelor, iar partidul condus de Dan Voiculescu a avut o atitudine diferita. In acel moment, liderii PD au anuntat ca PC nu va mai face parte din guvernul care se va forma dupa alegerile anticipate. Se pare insa ca Tariceanu negociaza la sange pentru respingerea de doua ori a Guvernului in Parlament care sa permita declansarea anticipatelor.
Trebuie spus ca, dupa momentul in care Tariceanu ar urma sa-si prezinte demisia, va fi instalat un premier interimar care va gestiona treburile tarii pana la alegerile care ar urma sa aiba loc pe 16 octombrie. Acesta este guvernul din care ar putea fi exclusi ministrii PC. In paralel, un premier desemnat de presedinte trebuie sa se prezinte in fata Parlamentului pentru a pica de doua ori. Conservatorii au fost avertizati ca isi pot pierde locurile in guvernul interimar daca nu voteaza picarea Executivului propus in Parlament. In acest fel, Tariceanu incearca sa stranga cat mai multe voturi pentru picarea Guvernului. Premierul considera ca, la ora actuala, o iesire onorabila pentru el ar fi declansarea anticipatelor. Astfel incat partenerii de coalitie trebuie presati prin diferite metode.
In ceea ce priveste partidele de opozitie, acestea pot fi presate prin prezentarea in Parlament tot a actualilor ministri pentru a se invoca faptul ca daca pesedistii tot i-au criticat trebuie sa voteze impotriva lor.

Gheorghe Flutur Ð posibil interimar

Pentru conducerea guvernului interimar, numele cel mai vehiculat este cel al ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Potrivit Constitutiei, in cazul demisiei primului ministru, presedintele numeste premier interimar pe un alt membru al guvernului. Numele lui Gheorghe Flutur a fost vehiculat si pentru conducerea guvernului care sa fie prezentat in Parlament, dar se pare ca Tariceanu nu doreste acest lucru, pentru a evita posibilitatea ca un alt premier sa primeasca un vot pozitiv al Parlamentului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă