13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSănătateA doua tranșă de vaccinuri anti Covid ar putea ajunge în România...

A doua tranșă de vaccinuri anti Covid ar putea ajunge în România pe 28 decembrie

“Se estimează pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom şti cu două zile înainte, dar calendarul de livrare în momentul de faţă se va derula săptămânal. Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”, a spus Gheorghiţă.

Întrebat despre intenţia de vaccinare în România, dr. Valeriu Gheorghiţă a arătat că aceasta “nu reflectă refuzul, pentru că o bună parte dintre oameni, în momentul de faţă, au nevoie de mai multe informaţii pentru a se decide în final dacă se vor vaccina”.

“Deci, faptul că nu au răspuns în momentul de faţă cu da pentru vaccinare nu înseamnă un refuz”, a subliniat Gheorghiţă.

El a informat că rata de vaccinare este estimată, la populaţia generală, la circa 30% – 40%.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este nevoie ca 60% – 70% din populaţie să fie vaccinată, pentru “a întrerupe cercul vicios” al infectării.

“Dar acest lucru depinde, bineînţeles, şi de participarea populaţiei şi va dura câteva luni. (…) Începerea vaccinării este un pas care, dacă este urmat corect şi făcut corect şi populaţia se convinge, răspunzând la întrebările lor, bineînţeles, de a se vaccina, când ajungem la 60% – 70% putem să spunem că cercul vicios poate fi întrerupt”, a punctat Arafat.

Potrivit dr. Valeriu Gheorghiţă, “la un nivel de acoperire vaccinală şi o imunizare colectivă la circa 60% – 70%, practic, din punct de vedere epidemiologic, consecinţele negative diminuează substanţial, circulaţia virusului scade foarte mult şi atunci putem într-adevăr să vorbim de o relaxare a restricţiilor”.

El a spus că succesul acestei campanii depinde de “comunicare, de informare, de transparenţă, de onestitate, de prezentare a tuturor beneficiilor a importanţei vaccinării şi a riscurilor care sunt asociate acestor activităţi”.

“Cred că dacă, etapă cu etapă, vom prezenta publicului într-o manieră cât se poate de transparenţă, de deschisă şi de onestă informaţiile din surse oficiale şi validate şi verificate ştiinţific, cred că doar prin acest mod putem creşte credibilitatea, putem creşte încrederea populaţiei în vaccinare, pentru că, realmente, este cea mai sigură şi scurtă cale medicală, corectă, prin care noi putem să punem punct acestei pandemii”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea a participat, vineri, la sosirea în România a primelor 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, prin Vama Nădlac 2, alături de şeful DSU, Raed Arafat.

Cele mai citite

România – Ungaria 2-1, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă

Selecţionata României a învins Ungaria cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0, 2-1), miercuri, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A,...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă