21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialNoul pret al benzinei scumpeste alimentele

Noul pret al benzinei scumpeste alimentele

Un proiect de lege aflat inca in dezbatere publica vizeaza introducerea unei taxe de mediu aplicata la pretul litrului de combustibil cumparat de la pompa. Pentru cofinantarea unor proiecte de mediu cu finantare europeana, Comisia Nationala de Prognoza a propus o taxa de mediu care va majora pretul combustibililor, in doua transe, cu 10 eurocenti de la 1 iulie 2007 si inca 10 eurocenti de la data de 1 ianuarie 2008. Taxa se va aplica atat pentru benzina, cat si pentru motorina.
Taxa va fi colectata de Ministerul Finantelor Publice. Se estimeaza ca aceasta taxa va avea ca rezultat un pret la litru de benzina printre cele mai mari din Europa, desi puterea de cumparare a romanilor este mult mai mica decat a europenilor.

IPC va creste cu 1,4%

Introducerea taxei de mediu de la 1 iulie 2007, asa cum propune Comisia Nationala de Prognoza (institutie aflata in subordinea primului ministru si care elaboreaza prognoze privind dezvoltarea economico-sociala a Romaniei pe termen scurt, mediu si lung in corelare cu prevederile Programului de guvernare, a strategiilor nationale, sectoriale si regionale, precum si pe baza tendintelor din economia nationala si cea mondiala), va conduce la o crestere a preturilor combustibililor de 20% pana in ianuarie 2008, ceea ce se va resimti si in preturile alimentelor si ale altor produse de baza. „Cresterea anuntata va determina o crestere directa a indicelui preturilor de consum (IPC) de aproximativ 1,4%. In plus, prin influenta pe care o exercita asupra celorlalte preturi, 22% din aceasta crestere se va regasi in IPC pe termen mediu”, a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

Alinierea accizelor la nivelul UE si inflatie

Romania trebuie sa alinieze nivelul accizelor la cel al Uniunii Europene. Ultima perioada de tranzitie este anul 2013, pentru accizele la motorina. „Comisia de Prognoza mentioneaza ca in tarile din Europa Centrala si de Vest taxele de mediu „iau partea leului” din impozitele pe combustibili. Ceea ce propune Comisia nu este o directionare a unei parti din accize spre proiectele de mediu, ci introducerea unei noi taxe. Ideea ca se implementeaza in fapt principiul european „poluatorul plateste” este oarecum exagerata, pentru ca aceste resurse nu sunt orientate spre diminuarea poluarii provocate de utilizarea combustibililor. Proiectele de mediu ce vor utiliza aceste resurse vor avea cel mult o legatura intamplatoare cu poluarea generata de utilizarea combustibililor”, a precizat ec. Steluta Enache, de la BNS. Potrivit unui studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice, introducerea taxei de mediu la carburanti va avea efecte negative asupra inflatiei.
Cresterea cu circa 10% a pretului benzinei si al motorinei s-ar traduce intr-o crestere imediata a inflatiei (efect de prima runda) cu circa 0,7%, iar efectul secundar, disipat in timp, ar mai putea adauga circa 0,3%. Astfel, impactul inflationist total al unei majorari cu 10% a pretului combustibilului poate fi estimat la circa 1% inflatie suplimentara”, se mentioneaza in studiul CEROPE.

Cele mai citite

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului asupra Israelului și avertizează asupra riscului de escaladare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, avertizând asupra pericolului...
Ultima oră
Pe aceeași temă