7.4 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialAmanare in Dosarul "Mita la Spitalul de Adulti"

Amanare in Dosarul „Mita la Spitalul de Adulti”

Magistratii de la Tribunalul Cluj nu au reusit sa audieze toti martorii din dosarul „Mita la Spitalul de Adulti”. Din aceasta cauza, judecatorii au fixat un nou termen in data de patru iulie. Gheorghe Pop, un fost angajat al Spitalului Municipal Cluj-Napoca, este acuzat de coruptie. In acelasi dosar a fost arestata si fosta directoare economica a institutiei medicale. Emilia Roman este acuzata de comiterea infractiunilor de instigare la fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu contra intereselor publice in schimbul obtinerii de foloase necuvenite.
Procurorii au afirmat ca femeia l-ar fi determinat pe Gheorghe Pop, prins de oamenii legii in timp ce primea mita, sa intocmeasca in fals o factura de aproape o jumatate de miliard de lei, prin care s-a atestat fictiv ca o societate comerciala din localitatea clujeana Floresti ar fi executat pentru unitatea sanitara lucrari de constructie. Tot Emilia Roman ar fi dispus Serviciului Financiar-Contabil plata facturii fara sa existe documentatia privind executarea lucrarilor si fara procesul-verbal de receptie a acestora. Directoarea economica a institutiei medicale mai este acuzata ca, in primarava acestui an, a semnat o factura prin care atesta ca, la 24 ianuarie 2003, Spitalul Clinic de Adulti a incheiat cu firma din Floresti un contract in favoare de 1,52 miliarde de lei. Potrivit anchetatorilor, documentul era fictiv.
PNA a precizat ca arestarea Emiliei Roman este legata in mod direct de arestarea unui alt salariat al spitalului, Gheorghe Pop. Acesta a fost bagat dupa gratii in data de 29 august, tot de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie. El este acuzat ca ar fi primit mita circa o jumatate de miliard de lei de la directorul unei firme de constructii care ar fi avut un contract cu spitalul.
Complicele directoarei este functionar in cadrul Serviciului Tehnic al unitatii sanitare. El a fost acuzat de directorul unei firme de constructii care avea un contract cu spitalul ca i-ar fi cerut mita, ca sa ii favorizeze afacerile. Pop a fost retinut de procurori in momentul in care se dadea jos din masina denuntatorului.
Functionarul avea asupra lui 600 de euro si 28,5 milioane de lei, au afirmat reprezentantii PNA. Bancnotele erau marcate de procurori. Potrivit magistratilor, acasa la Gheorghe Pop au mai fost descoperite certificate de trezorerie in valoare de 1,1 miliarde de lei, plus alte 58 de milioane de lei, bani-gheata.
Anchetatorii sustin ca functionarul are o avere impresionanta. Printre bunurile detinute de Pop s-ar numara un teren de 2.500 de metri patrati, aflat intr-o zona rezidentiala din Cluj-Napoca si care este evaluat la circa un milion de euro, plus doua vile in constructie in colonia Borhanci din apropierea resedintei judetului, a caror valoare estimata este de cinci miliarde lei.
Totodata, procurorii au spus ca deocamdata nu au aflat cum a reusit angajatul spitalului sa stranga o astfel de avere, in conditiile in care salariul sau era de cinci milioane de lei lunar. Procurorii il cerceteaza pe Pop sub acuzatiile de luare de mita, abuz in serviciu, fals si uz de fals.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: România va intra anul acesta în Schengen şi cu graniţele terestre

Premierul a afirmat că a rezolvat Schengen, după un eşec al fostului prim-ministru Marcel Ciolacu a declarat că are „mai multe informații” care îi permit...

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Donald Trump îl atacă pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodată să lase să...
Ultima oră
Pe aceeași temă