14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSoc in Manhattan

Soc in Manhattan

New Yorkul a trecut miercuri printr-un soc care a reamintit dureros de cosmarul din 11 septembrie 2001. A fost insa vorba despre un accident, nu despre un atac terorist, soldat cu doua victime si avarii importante intr-un imobil de locuinte din Upper East Side, zona cea mai scumpa a Manhattanului.

„Nu se poate sa ni se intample asta din nou! Mi-am spus ca 11 septembrie se repeta”, a declarat pentru corespondentii de presa un locuitor din zona accidentului. Iar acest gand terifiant a fost impartasit de toti cei care au vazut, la ora locala 14.45 (21.45, ora Romaniei), un aparat de zbor intrand intr-un imobil de 52 de etaje situat la intersectia dintre strada E72 si York Avenue, in Upper East Side din Manhattan.
Politia si 39 de companii de pompieri, in total aproximativ 170 de oameni, au sosit imediat in zona, blocand perimetrul si incepand evacuarea cladirii afectate si a celor invecinate.
Initial, au circulat stiri contradictorii, atat cei aflati la locul gravului incident, cat si presa temandu-se ca ar putea fi vorba despre un atac terorist. Activitatea pe aeroporturile din zona New Yorkului nu a fost insa intrerupta. Au fost totusi luate masuri de siguranta exceptionale, comandamentul de aparare aeriana a Americii de Nord (NORAD) dand ordin ca avioane militare sa survoleze mai multe orase americane care ar fi putut fi vizate de atacuri teroriste. Zborurile s-au desfasurat timp de 30-45 de minute, a precizat amiralul Tim Keating, seful NORAD.

Verdict: accident

S-a stabilit clar ca a fost vorba despre un accident, provocat de un avion de mici dimensiuni, de tip Cirrus SR20 (un monomotor cu patru locuri). Pe strada, in zona impactului, au fost gasite doua cadavre carbonizate si un pasaport care a aratat identitatea proprietarului avionului: vedeta echipei de baseball New York Yankees, Cory Idle, in varsta de 34 de ani. Investigatorii au aflat ca acesta era la bord impreuna cu instructorul sau de zbor. Ieri inca nu se stabilise cine pilota avionul in momentul producerii accidentului.
Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a precizat ca avionul a decolat de pe aeroportul Teterboro din statul New Jersey, un aeroport mic, folosit de avioane private, a zburat in jurul Statuii Libertatii, s-a indreptat spre Manhattan, iar apoi a disparut de pe ecranele radarelor.
Anchetatorii nu se puteau inca pronunta ieri asupra cauzelor care au provocat accidentul. Survolarea zonei, care ofera o imagine spectaculoasa a Manhattanului, este permisa pentru avioanele de mici dimensiuni, aparatul lui Cory Lidle abatandu-se insa putin de la traseul preferat, de-a lungul lui East River. Un martor ocular al accidentului, pilot, a declarat pentru CNN ca aparatul de zbor a executat manevre haotice, semn ca persoana care il pilota a pierdut controlul asupra aparatului.
Avionul a lovit imobilul cu 52 de etaje in dreptul etajului 21, primul de la care se afla apartamente de locuinte, primele 20 de etaje fiind ocupate de birouri ale Spitalului de Chirurgie Speciala, unul dintre cele mai performante din lume, care se afla in apropiere. Apartamentele din cladire, denumita complexul Belair, aflata langa galeria Sotheby's, costa aproximativ 1,3 milioane de dolari. La etajul 38 al cladirii locuieste scriitoarea Carol Higgins Clark, fiica scriitoarei Mary Higgins Clark.
Doua persoane care se aflau in apartamentul lovit de avion au reusit sa iasa din cladire. Noua civili, 14 pompieri si doi ofiteri de politie au fost raniti usor.

Cory Idle, indragostit de zbor

„Indiferent ce ti se intampla, cand urci in avion uiti de toate”, declara recent jucatorul de baseball Cory Idle, care isi luase licenta de pilot iarna trecuta. Din pacate, pasiunea pentru zbor i-a fost fatala jucatorului de baseball, care a murit la doar 34 de ani, lasand in urma sotia, Marianne, si un baietel in varsta de 6 ani. Cory Idle avea si un frate geaman, Kevin, antrenor de baseball. Fanii echipei New York Yankees au fost si ei indurerati, moartea lui Cory Idle amintindu-le de cea a altei vedete a echipei, Thurman Munson, care a murit in 1979, in timp ce exersa in avionul sau personal aterizari si decolari pe aeroportul din Akron-Canton (Ohio).

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă