8.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialNemtii schimba fata Clujului

Nemtii schimba fata Clujului

Centrul municipiului Cluj-Napoca va fi reamenajat in baza unui plan conceput de compania „Planwerk”. Arhitectii firmei cu capital german au castigat concursul de idei organizat de Primarie pentru reabilitarea zonei istorice a orasului. Potrivit arhitectului-sef al municipiului, Adrian Iancu, planul propus de reprezentantii societatii presupune acoperirea vestigiilor arheologice din Piata Unirii cu o placa de sticla, precum si realizarea unor pasaje subterane spre strada Regele Ferdinand si in zona intersectiei Bulevardului Eroilor cu Piata Avram Iancu.
Planul de reabilitare mai prevede folosirea unor dale de granit pentru pavaje, crearea unei zone pietonale in care spatiile verzi vor alterna cu terasele si iluminarea celor mai importante monumente de arhitectura. Este vorba de Biserica romano-catolica „Sfantul Mihail”, de vechiul sediu al Primariei si de statuia regelui Matei Corvin. Arhitectii cauta solutii si pentru iluminarea cladirii Muzeului de Arta, fostul Palat Banffy.
In plus, catargele din stanga si din dreapta statuii lui Matei Corvin vor fi mutate intr-un colt al pietei. Pe langa un catarg care va avea arborat permanent drapelul national, celelalte vor fi folosite pentru promovarea unor evenimente culturale sau pentru arborarea drapelelor altor state in perioadele in care Cluj-Napoca gazduieste diferite reuniuni internationale.

Statuia lui Matei Corvin ramane pe actualul amplasament

Statuia lui Matei Corvin ar urma sa fie restaurata, fara a fi, insa, mutata de pe soclu, dar acest lucru va presupune organizarea unei noi licitatii. Arhitectii au stabilit in principiu si noul mobilier stradal. In primul rand, vor fi amplasate bancute confectionate din lemn, precum si tamburi din fier pentru afisaj publicitar.
Reclamele vor putea fi asezate doar dupa adoptarea unui regulament special in acest sens, care va indeparta din centrul orasului reclamele la tigari. In Piata Unirii vor fi construite si infochioscuri destinate in principal turistilor. Cel mai important dintre acestea va fi asezat langa toaleta publica ce se afla in plin proces de reabilitare, de langa Biserica romano-catolica.
De asemenea, monumentele istorice si de arta vor avea placute care vor explica semnificatia acestora. Primaria va schimba si modul de aranjare a parcarilor. Acestea vor fi inclinate la 45 de grade, pentru a permite delimitarea mai multor locuri de parcare. Un alt amanunt este acela ca in centrul orasului vor fi instalate noi cismele si fantani.
In total, lucrarile vor costa peste trei milioane de euro si vor dura minimum opt luni. Cel mai probabil, proiectul va demara in luna iunie. Arhitectii se tem, insa, ca lucrarile de reabilitare vor merge mai incet, deoarece centrul orasului este plin de vestigii istorice, iar legea ii obliga sa plateasca o cercetare stiintifica totala a siturilor arheologice, inainte de a continua lucrarile. In paralel, va continua si refatadizarea cladirilor din zona centrala.

Cele mai citite

Delia Budeanu, cea mai cunoscută crainică din istoria TVR, s-a retras în culisele unui altfel de studio

Delia Budeanu a lăsat lumina reflectoarelor și a plecat printre stele la vârsta de 75 de ani Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946...

Cutremur în România în zona seismică Vrancea

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,3, s-a produs sâmbătă, la ora 17:04, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional...

Statele din G7 promit „sprijin neclintit” Ucrainei în conflictul cu Rusia

Statele G7 au promis sâmbătă "sprijin neclintit" pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, care durează de mai bine de doi ani şi jumătate, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă