27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalPremierul Belgiei a demisionat, lipsit de susținerea opoziției

Premierul Belgiei a demisionat, lipsit de susținerea opoziției

Charles Michel, liberal francofon care a condus guvernul belgian din octombrie 2014, a făcut anunțul în cursul unei dezbateri în Camera deputaților, unde a făcut apel ca opoziția să-l susțină în mai multe probleme-cheie pentru a permite Executivului să continue să lucreze. Șeful guvernului a propus o „foaie de drum“ privind trei domenii: puterea de cumpărare, securitatea și clima, domenii în care sprijinul opoziției este vag.

Un „apel care nu a fost auzit“ a deplâns premierul după suspendarea ședinței, în timp ce socialiștii și ecologiștii se pregăteau să depună o moțiune de cenzură prin care acordau un termen de 48 de ore pentru ca Michel să-și precizeze intențiile. Nu a mai fost cazul pentru că la reluarea ședinței plenare, după ora 20, premierul a luat cuvântul și a anunțat că merge imediat la rege pentru a-i prezenta demisia guvernului său.

Din 9 decembrie, data plecării miniștrilor naționaliști flamanzi ai N-VA, Charles Michel se afla în fruntea unui guvern minoritar în Camera deputaților. Acest partid flamand condus de primarul Anvers-ului, Bart De Wever, a pus condiții pentru a continua să susțină Guvernul „Michel II“ și să voteze proiectul bugetului pentru 2019, condiții, printre care și posibilitatea redeschiderii discuțiilor constituționale, respinse de premier ca fiind un „șantaj inacceptabil“.

Guvernul era invitat să supună revizuirii unei liste de articole din Constituție pentru permiterea degajării căii spre confederalism. N-VA, prima forță politică din Camera deputaților, cu 31 de parlamentari din totalul de 150, a retras susținerea coaliției în ajunul deplasării lui Charles Michel pe 10 decembrie la Marrakesh, unde avea loc Conferința ONU pentru migrație, pentru a aproba Pactul mondial în numele Belgiei.

În pofida caracterului neconstrângător, fiind de „tip ONU“, acest text este refuzat de naționaliștii flamanzi, estimând că deschide calea pierderii suveranității statelor semnatare pentru definirea politicii lor migratorii. Și, de o săptămână, mai multe partide de opoziție îi cereau lui Charles Michael să organizeze un vot de neîncredere pentru testarea capacității guvernului de a continua activitatea până la legislativele din 26 mai. Consultările au continuat până sâmbătă, fără rezultat concret.   

Cele mai citite

Un semifinalist de Cupa UEFA va antrena la turneul final al Cupei Satelor

Vasilică Cristocea, fotbalist care în sezonul 2005-2006 a ajuns cu Steaua până în semifinalele Cupei UEFA, este unul dintre antrenorii de la turneul final...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

România are nevoie de o nouă generație de lideri politici, educați pe modelul occidental, consideră rectorul SNSPA

România trebuie "să investească încredere într-o nouă generație de lideri politici, educați și formați pe modelul occidental", consideră profesorul Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă