Pentru foarte mulţi, o astfel de alianţă poate însemna a treia cale în politica de la noi, şi una cu mari şanse de reuşită.
Nu mai este niciun secret că se caută variante pentru 2019. Chiar dacă prezidenţialele şi parlamentarele sunt la distanţă de un an, moda tandemurilor nu a dispărut. Exemplele din 2012 în care prim-ministeriabilul Ponta se plimba agăţat de mânuţa (de care avea să se lepede degrabă) prezidenţiabilului Antonescu sau în 2016 când Cioloş era prezentat drept partenerul preşedintelui ca potenţial premier dat de PNL sau USR sunt încă prezente. Aşa că la fel va fi în 2019. Când aspirantul la jilţul din Palatul Cotroceni îşi va prezenta şi companionul de cursă lungă, premierul din 2020.
De altfel, candidatura în tandem pentru 2019 va deveni, probabil, obligatorie. Asta în lumina ultimelor realităţi şi scandaluri care au măcinat instituţiile plasate în palatele Cotroceni şi Victoria. Deci, viitorul preşedinte va indica persoana pe care o alege prim-ministru, oferind şi un impuls electoral serios pentru 2020. Cum Klaus Iohannis şi-a manifestat opţiunea pentru al doilea mandat, susţinut, desigur, de PNL, în consecinţă, premierul său devine liderul partidului – Ludovic Orban. Şi ce şi-ar putea dori mai mult actualul preşedinte decât să îl aibă alături pe cel care ştie cine îi este generalul!
Cu jumătate de gură, Liviu Dragnea a recunoscut că ar putea candida la viitoarele alegeri prezidenţiale. Pe principiul că cel mai mare partid din România nu îşi poate permite să nu-şi desemneze un candidat propriu. Deşi, aparent, declaraţiile sale, cât şi ale altor lideri PSD acreditează ideea desemnării prim-ministrului în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, lucrurile nu stau deloc aşa. Nimeni, şi probabil cu atât mai puţin Liviu Dragnea, nu poate uita rezistenţa şi nesupunerea lui Călin Popescu Tăriceanu în relaţia sa cu preşedintele Traian Băsescu din perioada 2005-2008. Şi pentru ce s-a verificat o dată… şansa să se repete e foarte mare. De aici, foarte probabil se va naşte falia între cei doi lideri.
Conştient de potenţialul său de creştere electorală, indiferent că ar fi candidatul alianţei PSD-ALDE sau al PNL-ALDE, Călin Popescu Tăriceanu e convins că merită rolul de candidat la preşedinţie. Cum nici PSD şi nici vechiul său partid nu dau semne că l-ar susţine, apare o altă ipoteză. Cea în care ALDE se aliază cu disidenţii liberali ai lui Bolojan. Marginalizat în partid, cel mai de succes edil al PNL vrea mai mult. Şi cum actuala conducere nu îi oferă această şansă, nu e deloc exclus să îi vedem pe Bolojan şi Tăriceanu într-un inedit tandem electoral. Să nu uităm că cei doi au mai avut o perioadă de colaborare apropiată: Tăriceanu – premier, iar Bolojan – secretar general al Guvernului. O colaborare mult prea strânsă, dincolo de simple orgolii sau ataşamente politice, au guvernat împreună la cel mai înalt nivel şi se cunosc prea bine cu bune şi cu rele.
Astfel, Tăriceanu va putea prelua în continuare din nemulţumiţii din PSD, asta cu atât mai mult cu cât Pro România e încă o structură palidă, cu un lider prea puţin credibil, în vreme ce Bolojan e în stare să rupă o bucată serioasă din PNL. Începând poate chiar cu organizaţiile din Alianţa Vestului?!
Călin Popescu Tăriceanu e convins că merită rolul de candidat la Preşedinţia României.