19.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialDoua piese de Gianina Carbunariu, puse in scena in Franta

Doua piese de Gianina Carbunariu, puse in scena in Franta

Dupa o luna de reprezentatii la un teatru francez, „Stop the Tempo” de Gianina Carbunariu va fi programat in turneu, in timp ce un alt text al autoarei, „mady-baby.edu”, va avea premiera stagiunea viitoare, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
„Stop the Tempo” a fost pusa in scena in Franta de regizorul Christian Benedetti, un mai vechi colaborator al oamenilor de teatru romani, si s-a jucat intre 8 noiembrie si 17 decembrie la Theatre Studio d'Alfortville. Textul a fost tradus de Diaana Cilan si Gabriel Marian.
„Viata nu este foarte usoara in fostul regat al Tatalui Ubu-Ceausescu, devenit cel al consumului si dereglarilor excesive. Protagonistii din „Stop the Tempo” decid sa schimbe totul si se transforma intr-un nou tip de teroristi, decupland de la electricitate locurile care castiga bani vanzand fericire in ambalaje de plastic”, scrie „Le Monde” despre piesa Gianinei Carbunariu. „Tanara autoare romana face sa explodeze chiar codurile reprezentarii teatrale: piesa sa este menita sa fie jucata pe intuneric, cei trei interpreti ai personajelor fiind luminati doar de lanterne. Si asta si fac Christian Benedetti si actorii lui tineri si precisi, dand spectacolului o forta si o stranietate ce duc cu gandul la un rol foarte vechi al teatrului”, adauga cotidianul francez.
„Renan Carteaux, Aurelie Namur, Laure Roldan, proaspat absolventi, au varsta rolurilor pe care le interpreteaza si forta puternica a disperarii”, subliniaza, la randul sau, „Le Nouvel Observateur”.
Pe 26 noiembrie, Gianina Carbunariu, Beatrice Picon-Vallin, critic de teatru, si Marie-Jose Mondzain, filozof al culturii, au condus o dezbatere pe tema noilor realitati in teatru, a raporturilor intre noua generatie, istorie si schimbari sociale. In aceeasi perioada, autoarea de 28 de ani a fost invitata la Festivalul „Corps de textes” Rouen, in cadrul forumului teatral „Est/Ouest, ecritures rebelles” si al atelierului „Le theatre comme acte politique”, alaturi de Naomi Wallace din SUA si Ianos Terey din Ungaria.
In urma primirii favorabile din partea publicului si a presei, spectacolul „Stop the Tempo” va avea o reprezentatie in 13 ianuarie si va fi programat in turneu.
In Romania, piesa a fost montata chiar de Gianina Carbunariu, la Teatrul Luni de la Green Hours, fiind una dintre cele mai bune premiere ale anului 2004. „Stop the Tempo”, o expresie a derutei, disperarii si revoltei generatiei tinere fata de haosul din Romania, a avut peste 40 de reprezentatii la Green Hours, precum si in cadrul programului „5 spectacole, 5 atitudini” de la Studioul Toaca, la Bienala de dramaturgie contemporana de la Wiesbaden, in cadrul Festivalului de Camera si Underground de la Arad si a Festivalului International de Teatru de la Sibiu. A fost selectionat, de asemenea, in programul Festivalului National de Teatru. Textul a fost prezentat, sub forma de spectacol-lectura, la Berlin si Dublin.
Regizorul montarii franceze, Christian Benedetti, a lucrat in Romania in ultimii ani cu actori si detinuti minori, pentru ateliere de teatru si spectacole menite sa ii faca pe copii sa se gandeasca la responsabilitatile lor, iar pe adulti, la atitudinea mai umila pe care ar trebui s-o adopte in fata celor mici. El a fondat impreuna cu actori romani Grupul de actiune teatrala 05, a carui premisa de existenta este ca actorii nu trebuie sa se multumeasca sa faca teatru pentru oamenii obisnuiti sa vina la teatru, ci pentru acel public exclus de obicei de la aceasta forma de arta.
Benedetti conduce in Franta Theatre Studio d'Alfortville, unde Gianina Carbunariu este autor asociat, alaturi de Edward Bond si Biljiana Srbljanovic.
In urmatoarea stagiune, la acest teatru va avea loc premiera versiunii franceze a textului „mady-baby.edu”. Piesa scrisa si regizata de Gianina Carbunariu se joaca in prezent la Teatrul Foarte Mic si are, la fel ca „Stop the Tempo”, un puternic mesaj social si politic. Textul s-a nascut in buna masura in urma experientei Gianinei de bursier la Royal Court Theatre, unde s-a simtit „pentru prima data in viata un dramaturg important”, si in urma participarii la festivaluri la Dublin si Wiesbaden.
Reamintim ca piesa „Stop the Tempo” a fost jucata la Teatrul Luni de la Green Hours ca al treilea spectacol din programul Teatru de Consum, in cadrul caruia au avut loc noua premiere cu 90 de reprezentatii. Piesa Gianinei Carbunariu, cu versuri de Marius Ianus, este regizata de Gianina Carbunariu si ii are in distributie pe Rolando Matzangos, Maria Obretin si Paula Gherghe. Este o productie in colaborare cu dramAcum si Asociatia Persona.

Cele mai citite

Sărbătoarea belșugului, la Toamna Horticolă bucureșteană

Ziua Recoltei în Capitală va aduce peste 150 de expozanți din toată țara Organizatorii evenimentului au transmis că, în perioada 3-6 octombrie 2024, în Campusul...

Sărbătoarea belșugului, la Toamna Horticolă bucureșteană

Ziua Recoltei în Capitală va aduce peste 150 de expozanți din toată țara Organizatorii evenimentului au transmis că, în perioada 3-6 octombrie 2024, în Campusul...

Indicele ROBOR la 3 luni stagnează la 5,55%, în ciuda reducerilor de dobândă ale BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, în timp ce ROBOR la...
Ultima oră
Pe aceeași temă