18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportRaspunsul oficial: consilierii de stat ai lui Tariceanu sunt curati!

Raspunsul oficial: consilierii de stat ai lui Tariceanu sunt curati!

Recent, liberalul Crin Antonescu a criticat dur Guvernul Tariceanu, unul dintre motive fiind acela ca premierul s-a inconjurat de consilieri cu diverse interese economice. “Astept inca raspunsuri de la premier privind persoanele din Guvern care fac parte din diverse consilii de administratie (…)”, spunea deunazi Antonescu. Acesta a ramas nepedepsit de conducerea liberala pentru indrazneala sa, dar clarificarile asteptate tot n-au venit.

Pornind de la declaratiile liderului liberal, am cerut oficial Guvernului sa ne precizeze daca oamenii lui Tariceanu incalca Legea anticoruptie, incasand bani de la societatile de stat. Raspunsurile juristilor de la Cancelarie au fost fara echivoc: “La intrebarea daca exista demnitari (secretari de stat si consilieri de stat) care incalca legislatia anticoruptie, raspunsul este ca o asemenea situatie nu se intalneste la nivelul Guvernului Romaniei”.
Juristii ne-au interpretat apoi pe larg legislatia anticoruptie, care ii obliga pe demnitari (ministri, secretari de stat si consilieri de stat) sa-si declare, pe propria raspundere, interesele, functiile si activitatile pe care le desfasoara si sa-si precizeze, in declaratiile de avere, veniturile obtinute. Insa tot oamenii legii ne-au identificat si o hiba importanta a reglementarilor anticoruptie, care permite sutelor de consilieri personali ai premierului si ai ministrilor sa nu-si dezvaluie interesele…

Incompatibilitati

Regimul incompatibilitatilor privind functia de membru al Guvernului si alte functii publice de autoritate din administratia publica centrala si locala este definit de art. 84 din Legea anticoruptie nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare – au mai aratat juristii.
Ei au mentionat si seria incompatibilitatilor aplicabile functiilor de secretar de stat si consilier de stat. Astfel, aceste categorii de demnitari nu au voie sa detina functii de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie (CA) sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv la banci sau la alte institutii de credit, la societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice. Mai mult, demnitarii in cauza nu au voie sa participe la adunarile generale ale societatilor comerciale (AGA).

Exceptia

In mod exceptional insa, pentru unii demnitari Guvernul poate da derogari de la aplicarea prevederilor anticoruptie, lucru recunoscut chiar de catre juristii premierului. “In mod exceptional, Guvernul poate aproba participarea demnitarilor, inclusiv a secretarilor de stat si a consilierilor de stat, ca reprezentanti ai statului in adunarea generala a actionarilor ori ca membri in consiliul de administratie al regiilor autonome, companiilor sau societatilor comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare de interes strategic sau in cazul in care interesul public impune aceasta.”

Consilierii personali pot avea interese necurate

Legislatia romaneasca anticoruptie are insa o scapare importanta, de care se pot prevala persoanele aflate in preajma demnitarilor, in calitate de consilieri personali: acestia n-au obligatia legala de a-si dezvalui interesele! Ei trebuie sa-si publice doar declaratiile de avere, in baza Legii nr. 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere, cu modificarile si completarile ulterioare.


Oana Marinescu, specialist in comunicare, membru in CA la Constructii

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, are rang de secretar de stat si este, evident, specialist in comunicare. Insa, dupa obiceiul incetatenit de pe vremea Guvernului Nastase si imbratisat cu entuziasm si de Guvernul Tariceanu, a fost si ea plasata intr-un CA, la Inspectoratul de Stat in Constructii, de unde ridica o indemnizatie de 8 milioane si jumatate, care-i mai rotunjeste salariul de bugetar.
Probabil ca a primit derogare de la lege din partea premierului pentru a se anula incompatibilitatea existenta intre statutul de secretar de stat si cel de membru intr-un CA tot de stat, insa acest lucru nu este facut public, caci, tot de la Guvernul Nastase, Cabinetul Tariceanu a imprumutat si secretomania. Insa tot se ridica o intrebare: pe ce criterii isi trimite Guvernul reprezentanti in CA-uri, daca Oana Marinescu este specialist in comunicare si face parte din conducerea unui institut de constructii?

Cele mai citite

Primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și fastuoasa investire a lui Putin. Simple încondeieri

Două evenimente majore, nemediatizate la aceleași dimensiuni - primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și investirea lui Vladimir Putin cu un nou...

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă