8.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialHypermarket "Cora", ridicat pe un teren in litigiu

Hypermarket „Cora”, ridicat pe un teren in litigiu

Una dintre cele mai mari companii europene din domeniul hypermarket-urilor, „Cora”, a anuntat ca a inceput o investitie la Cluj-Napoca. Terenul primit, insa, in concesiune de catre „Cora” face obiectul unui litigiu.
Compania „Romania Hypermarche” a inceput, ieri, lucrarile de constructie al celui de-al treilea magazin „Cora” din Romania si primul situat in afara municipiului Bucuresti. Valoarea investitiei este estimata la circa 25 milioane de euro. Viitorul hypermaket va avea o suprafata totala de 20.000 de metri patrati, din care 9.000 de metri patrati vor constitui zona de vanzare.
Compania, cu capital francez si belgian, intentioneaza sa deschida in total 14 hypermarket-uri in Romania. In Cluj-Napoca, investitorii din grupul „Cora” sunt prezenti prin magazinele „Profi”. Terenul concesionat, insa, de Primarie pe care va fi ridicat hypermarket-ul are o istorie alambicata.
Parcela este situata pe varianta rutiera dintre cartierele Grigorescu si Manastur, in zona Strandului Sun. In zona, o suprafata de sapte hectare de teren au apartinut Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV). Institutia de invatamant superior a facut un schimb de terenuri in urma caruia parcela a ajuns in proprietatea Consiliului Local si in grija Administatiei Parcurilor si Strazilor.
In anul 1996, aceasta institutie s-a transformat in Regia Autonoma a Domeniului Public din Cluj-Napoca. RADP nu si-a intabulat, insa, niciodata dreptul de administrare asupra celor sapte hectare de teren. In epoca, directorul de atunci al regiei, Liviu Medrea, era cel mai bun prieten al primarului orasului, Gheorghe Funar.
Numai ca dupa racierea relatiilor dintre cei doi, istoria terenului a inceput sa se complice. In anul 1999, Consiliul Local a decis sa ofere parcela unei firme care sa construiasca acolo un centru comercial modern. Dupa o serie de tranzactii, compania care detine pachetul majoritar de actiuni a retelei „Cora” a devenit asociatul Primariei pentru suprafata de 57.000 de metri patrati.
Contractul de asociere prevede ca investitorul trebuie sa achite o chirie de un euro pe metru patrat pe an. Pana acum, firma franco-belgiana si-a platit constiincioasa chiria, insa nu a inceput decat ieri lucrarile de constructie. Motivul? Terenul este in litigiu. Si asta, pentru ca RADP a incheiat, la randul sau, in anul 2003, un contract de asociere cu compania „TDV”, tot pentru constructia unui centru comercial.
Pana la urma se pare ca va avea castig de cauza Consiliul Local si „Cora”, pentru ca terenul este proprietatea municipalitatii, in timp ce RADP nu isi va putea onora contractul de asociere.

Cele mai citite

Hezbollah a vrut să-l ucidă pe Netanyahu în casa lui cu o dronă

O dronă lansată de Hezbollah din Liban care a explodat sâmbătă dimineață în orașul Caesarea, situat în centrul litoralului, a vizat locuința privată a...

Peste 400 de morți în nordul Fâșiei Gaza în două săptămâni de ofensivă israeliană

Apărarea civilă din Gaza a anunţat sâmbătă că peste 400 de persoane au murit de la începutul ofensivei armatei israeliene asupra nordului teritoriului, pe...

Statele din G7 promit „sprijin neclintit” Ucrainei în conflictul cu Rusia

Statele G7 au promis sâmbătă "sprijin neclintit" pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, care durează de mai bine de doi ani şi jumătate, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă