3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum se fac canonizarile in Biserica Ortodoxa Romana

Cum se fac canonizarile in Biserica Ortodoxa Romana

In Sf. Sinod functioneaza un departament special care se ocupa de canonizarea sfintilor in Biserica Ortodoxa Romana, pe baza unor principii eclesiale traditionale, indelung cristalizate de-a lungul istoriei Bisericii. Astfel, neputrezirea si mireasma binemirositoare a tru-pului gasit intreg la dezhumare sunt doar doua dintre premisele care genereaza deschiderea procesului de canonizare. Evaluarea destinului viitorului sfant este complexa si procesul de canonizare dureaza mult, uneori ani intregi, pana la epuizarea tuturor amanuntelor si informatiilor din viata viitorului sfant, viata, opera si faptele sale fiindu-i minutios cercetate si puse in inteleapta cumpana.
In perspectiva se lucreaza la canonizarea voievodului Mihai Viteazul, dupa cea – destul de controversata – a domnitorului „Stefan cel Mare si Sfant”. Se spune ca, la un moment dat, se intentiona si canonizarea eroilor populari Horea, Closca si Crisan, dar s-a descoperit pe parcurs ca Horea era mason (in aceasta calitate avea usile deschise la Imparatul de la Viena) si ca pedeapsa sa cumplita din final, tragerea pe roata si zdrobirea oaselor in vazul unei mari multimi de oameni, prezenti la executia sa, n-ar fi fost decat o pedeapsa masonica pentru incalcarea unor juraminte depuse la intrarea in temuta organizatie secreta.
Daca in Biserica Catolica canonizarile din stratul contemporan al istoriei sunt in numar foarte mare, in Biserica Ortodoxa Romana ultimii sfinti provin din Evul Mediu. Sfantul roman cel mai apropiat cu viata de zilele noastre este Ioan Hozevitul, care si-a desavarsit destinul in pustiul Hozeva din Tara Sfanta.
O mare problema pentru actuala conducere a BOR se pare ca sunt ramasitele pamantesti ale unor mucenici crestini care au suferit in perioada comunista si ale caror trupuri au fost gasite de curand neputrezite. Un exemplu este parintele Ilie Lacatusu, al carui trup a fost gasit neputrezit intr-un cimitir din cartierul Giulesti, Bucuresti. Desi un grup de intelectuali apropiati Bisericii si insusi parintele Galeriu au solicitat Patriarhiei Romane deschiderea dosarului de canonizare a parintelui Ilie Lacatusu, raspunsul BOR a fost evaziv si problema a ramas ingropata. Un caz similar s-a petrecut de curand la Boroaia, in Moldova, unde a fost gasit trupul neputrezit al marelui duhovnic Ilarion Argatu, miracol crestin care a generat, ca si in cazul parintelui Lacatusu, tulburare intre crestini si un inceput de pelerinaj la mormintele lor.
Cum insa cei doi slujitori ai Bisericii Ortodoxe au suferit ani grei in temnitele comuniste, e putin probabil ca vor fi propusi intr-un viitor apropiat la canonizare, cat timp la conducerea BOR si in Sf. Sinod sunt ierarhi care au colaborat cu regimul comunist si cu fosta lui politie politica. Sanctificarea unor martiri ai rezistentei anticomuniste ar fi socotita un atentat la biografia acestor ierarhi, inclusiv a Patriarhului Teoctist, si o devalorizare a destinului lor de colaborationisti.

Viitoarele propuneri de canonizare in BOR

De curand, mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei a vorbit la Manastirea Secu, judetul Neamt, despre pregatirile care se fac pentru canonizarea mitropolitului Varlaam si a episcopului Ioan de la Rasca, ambii inmormantati la aceasta manastire: "Canonizarea mitropolitului Varlaam este pregatita de catre Comisia Liturgica a Arhiepiscopiei Iasilor, iar tot materialul necesar trebuie sa fie trecut prin sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, iar apoi prin Sf. Sinod al BOR. Intentionam ca de aici, de la Manastirea Secu, sa cerem canonizarea mitropolitului Varlaam si a episcopului Ioan de la Rasca”, a precizat IPS Daniel pentru Agentia Trinitas. In perspectiva, vor fi propusi spre canonizare si alti sfinti mentionati in cartea Sf. Ierarh Dosoftei "Viata si petrecerea sfintilor”: Sf. Rafael de la Manastirea Agapia, Sf. Iosif de la Manastirea Varatec s.a. Este o lista intreaga de sfinti pomeniti in aceasta carte si intentia mitropolitului Daniel este sa fie canonizati toti acestia, dupa cum a fost trecut in calendarele bisericesti si autorul cartii, invatatul mitropolit Dosoftei.

Cele mai citite

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă