Peste doua sute de apartamente construite cu bani de la bugetele Consiliului Judetean si Consiliului Municipal Galati, care au fost repartizate membrilor protipendadei galatene dupa criteriile de baza ale clientelismului politic, ca „locuinte de interventie” si „apartamente de protocol”, urmeaza sa le fie vandute la pret redus celor ce le ocupa. Adica la 50% sau chiar mai putin decat preturile practicate pe piata imobiliara.
Pentru clientela care se nimereste
Apartamentele respective erau predestinate clientelei altui partid decat cele aflate acum pe scena politica: PCR-ul. In anul 1989, in zona centrala a Galatiului fusese inceputa constructia mai multor blocuri, in care ar fi urmat sa se mute activisti, ceva fruntasi in productie, clientela partidului si cine apuca sa dea o spaga la Consiliul Popular. Dupa 1990, structurile de bloc au fost finalizate cu fonduri de la Consiliul Municipal si Consiliul Judetean Galati. O parte din apartamente au fost inchiriate, in mod justificat, unor specialisti importanti pentru administratia galateana, dar cele mai multe au fost „cadorisite” noii clientele: revolutionari de context si de ocazie, magistrati, politisti, jurnalisti, salariati ai unor societati comerciale cu capital privat.
Case pentru migratia politica
Consiliul Judetean Galati are in patrimoniu 65 de apartamente, dintre care 27 au fost repartizate ca „apartamente de protocol”, 29 ocupate de salariati sau fosti salariati ai unor institutii galatene, iar 9 sunt locuite de salariati ai consiliului. Cea mai noua repartitie a provocat si un scandal in arena politica galateana: apartamentul 6 din blocul L, situat pe str. Iancu Fotea nr. 3, i-a fost repartizat consilierei judetene Adelina Hristea, care este directoare la taberele scolare. Numai ca apartamentul i-a fost repartizat Adelinei Hristea de catre presedintele Consiliului Judetean Galati, Eugen Durbaca, presedinte al filialei Partidului Conservator Galati, exact in urma cu o luna si jumatate, adica tocmai atunci cand Adelina Hristea demisiona de la presedintia TSD Galati si parasea PSD-ul pentru a se inscrie in Partidul Conservator al lui Durbaca. Adelina Hristea a fost urmata, de la PSD la PC, de 40 de tesedisti si este acum presedinta tineretului PC Galati. Presedintele Eugen Durbaca sustine ca i-a repartizat acel apartament Adelinei Hristea pentru ca este directoare a ANTS Galati, nu pentru translatia sa politica, dar intreaga poveste este cusuta cu ata alba.
1 la Prefectura, 9 la Universitate, 2 la Camera de Comert
Dintre „apartamentele de protocol”, o parte au fost repartizate unor institutii galatene. Din cele 27, 9 apartamente au fost repartizate Universitatii de stat „Dunarea de Jos”, care nu are nevoie de ele, pentru ca sunt locuite numai 8 apartamente. Camera de Comert, desi este o institutie nonguvernamentala, nici pe departe bugetara, are doua apartamente. Prefectura are unul, dar bun, la parterul blocului B4 din Piata Centrala. CLM Galati si Episcopia „Dunarii de Jos” au cate un apartament. Teatrul Dramatic „Fani Tardini” are un apartament de care nu are nevoie, pentru ca e nelocuit. Daca trei apartamente au fost repartizate regizorului Vlad Vasiliu si actritei Ana Maria Ciucanu de la Teatrul Dramatic, iar altul solistei Angela Gazibar de la Teatrul Muzical, ceea ce, in principiu, e de bine, noua dintre „apartamentele de protocol” ale Galatiului au fost repartizate unor ilustri necunoscuti: Moisescu, Cretescu, Nistor, Radu, Caimacam.
Apartamente pentru „fosti”
In lista apartamentelor care nu se afla la categoria „protocol”, dar au fost repartizate de la fondul locativ al CJ Galati unor institutii publice intalnim o totala lipsa de logica. Ele ar fi trebuit sa fie repartizate institutiilor aflate in oarecare legatura cu CJ, dar evident ca nu se intampla asa. Spre exemplu, alte cinci apartamente se adauga celor trei de protocol repartizate teatrelor care, functional si decizional, se afla sub autoritatea CLM, care are propriul fond locativ. Patru apartamente sunt repartizate unor judecatori care, poate, uneori mai judeca si cauze in care este implicat Consiliul Judetean. In timp ce pentru medicii specialisti, de care este mare nevoie la Spitalul Clinic Galati, au fost repartizate doar doua apartamente, este de neinteles din ce ratiuni un apartament din fondul locativ al Consiliului Judetean i-a fost repartizat lui Robert Florea, salariat la Banca Tiriac. Intalnim in lista si cativa „fosti”. Spre exemplu, in dreptul repartitiei apartamentului 10, din blocul „Delta”, la rubrica „institutie” scrie negru pe alb: „fost senator”! Este vorba despre apartamentul repartizat fostului senator PD Costel Gheorghiu, care a renuntat la cariera parlamentara in anul 2000 si locuieste la Bucuresti. Alt „fost”, fostul sef al Directiei Agricole Galati in perioada 1997-2000, Dumitru Buturca, acum salariat la o societate privata, locuieste in apartamentul 2 al blocului V3. Iar Valentin Huciu, director la Protectia Plantelor, fost PNL-ist, fost PSD-ist, acum simpatizant UDMR, locuieste in apartamentul 7 din blocul V5. Daca nici directorii nu au bani sa-si cumpere case…
Apartamente cu epoleti
Un capitol aparte se cuvine dedicat apartamentelor repartizate unor militari. Apartamentul 3 din blocul „Delta” i-a fost repartizat lui Adrian Chiru, de la Protectia Civila, cuscrul lui Dan Lilion Gogoncea, fost presedinte al CJ Galati. Apartamentul 8 din blocul L i-a fost repartizat lui Ion Casuneanu, acum mutat la Ploiesti, dupa ce a fost comandant al regimentului de rachete care a fost desfiintat. Apartamentul 13 din blocul „Delta” i-a fost repartizat lt.-col. in rezerva Angel Iancu. In perioada 2000-2004, colonelul a fost sef de cabinet al deputatului PNL Victor Dobre, acum secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor, datorita influentei sefului sau, rezervistul sperand sa devina inspector-sef la Inspectoratul Teritorial de Munca.
Pentru „clientela”, la preturi promotionale
Pentru ca primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, voia sa vanda apartamentele CLM la preturile de pe piata imobiliara, iar presedintele CJG, Eugen Durbaca, voia sa le vanda la pretul „promotional” de 400 milioane pentru un apartament de 4 camere, o comisie mixta a celor doua institutii negociaza tariful intermediar dupa care vor fi vandute aceste apartamente. Cert este ca, dupa ce aceste apartamente vor fi vandute, Galatiul se va confrunta cu o lipsa de apartamente de serviciu, iar edilii se vor plange iar ca la Galati nu pot fi adusi specialisti din cauza ca nu li se pot oferi locuinte de serviciu. Dar poate fi si mai rau de atat. In timp ce unele dintre „apartamentele de protocol” sunt nelocuite sau locuite de „fosti”, in urma cu cinci luni Primaria Galati a fost nevoita sa inchirieze apartamente de pe piata imobiliara pentru evacuarea a 20 de familii din blocul C20, ce era pe punctul de a se prabusi. Iar o asemenea situatie s-ar putea repeta.