8.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialDosarul "Mogulului din Dej" a ajuns pe masa DNA

Dosarul „Mogulului din Dej” a ajuns pe masa DNA

Procurorii Departamentului National Anticoruptie au fost sesizati oficial in dosarul controversatelor returnari de TVA catre imperiul „Mogul”, condus de Mircea Giurgiu, sotul directoarei adjuncte a Administratiei Financiare Dej, Lidia Giurgiu. Deocamdata, dosarul este in faza preliminara. Cel care a depus sesizarea penala este nimeni altul decat fostul sef al Serviciului Colectari Taxe si Impozite din cadrul institutiei, Marin Tecuta. El sustine ca si-a dat demisia din cauza presiunilor la care ar fi fost supus de catre sefii sai.
Omul de afaceri din Dej, Mircea Giurgiu, conduce un adevarat imperiu financiar, din care fac parte companii precum SC „Hotel Mogul” SRL, SC „Leasing Mogul”, SC „Mog Rom” SRL sau SC „Mogul Romania Lubrifianti”. Potrivit unui memoriu semnat de Marin Tecuta, „Hotel Mogul” ar fi beneficiat, in anul 2003, de doua rambursari ilegale de TVA. In data de 13 octombrie 2003, ar fi primit o rambursare de 207.274.074 lei vechi, iar in data de 20 noiembrie 2003, a primit o rambursare de 137.375.301 lei. Un an mai tarziu, firma, care detine Hotelul „Mogul”, a primit trei rambursari de TVA. In data de 07 mai 2004, a primit 57.975.026 lei, in data de 12 iulie 2004 a mai primit 281.306.385 lei, iar in 19 octombrie 2004 a primit suma de 963.669.102 lei.
Toate aceste rambursari de TVA au fost acordate, sustine Marin Tecuta, in conditiile in care celelalte societati din grup au datorii serioase la bugetul de stat. De pilda, SC „Leasing Mogul” datora bugetului, la 31 decembrie 2004, suma de 1.044.600.105 lei, SC „Mog-Rom” SRL avea datorii de 1.431.338.372 lei, iar SC „Mogul Lubrifianti” SRL inregistra o datorie de 411.698.566 lei. Cu toate acestea, in loc sa plateasca datoriile celorlalte firme, Mircea Giurgiu a cerut, in aprilie 2005, o rambursare de TVA in valoare de peste 700 de milioane de lei.

Returnari de bani la un concern cu datorii

Inspectorii fiscali au constatat, mai sustine Marian Tecuta, ca firma-mama a concernului, SC „Mogul”, care avea datorii la bugetul de stat, cumpara materiale care nu aveau nimic de-a face cu activitatea de baza a firmei, isi crea obligatia de plata a TVA, iar materialele le revindea la acelasi pret catre SC „Hotel Mogul”, care obtinea apoi rambursarea de TVA. Firma-mama nu isi platea obligatia catre bugetul de stat, insa Mircea Giurgiu obtinea rambursarea sumei in contul hotelului.
Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Cluj au mentionat ca au luat deja primele masuri in acest caz.
De asemenea, pentru a evita un conflict de interese, conducerea judeteana a Finantelor a stabilit ca de relatia cu Grupul „Mogul” nu se va ocupa directoarea Lidia Giurgiu, ci o alta persoana. De asemenea, reprezentantii DGFP sustin ca trei persoane verifica sesizarile depuse de Marin Tecuta si ca au incercat sa discute in amanunt cu el, dar ca barbatul ar fi refuzat sa coopereze. In plus, acesta ar fi fost sanctionat pentru ca in perioada 1-14 septembrie 2005 ar fi lipsit de la serviciu. Tecuta a spus ca a fost bolnav, dar nu a prezentat un certificat medical in acest sens, ci doar un memoriu.

Cele mai citite

Pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Opt zile de evenimente în Capitală

Patriarhia Română a anunțat că vor fi aduse în Capitală și moaștele Sfântului Lazăr Începând de duminică, 20 octombrie, Capitala va fi centrul unuia dintre...

Peste 400 de morți în nordul Fâșiei Gaza în două săptămâni de ofensivă israeliană

Apărarea civilă din Gaza a anunţat sâmbătă că peste 400 de persoane au murit de la începutul ofensivei armatei israeliene asupra nordului teritoriului, pe...

O dronă a fost lansată din Liban către reședința lui Netanyahu

Benjamin Netanyahu nu se afla acolo și nu există victime, spun oficiali israelieni O dronă a fost lansată către reședința premierului israelian Benjamin Netanyahu din Cezareea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă