16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBlair, incoltit de brownisti

Blair, incoltit de brownisti

„Ce vor acesti oameni? Sange? Blair a spus deja ca va pleca si ar trebui lasat sa-si faca o iesire demna din scena”, comenta, ieri, un parlamentar laburist, rezumand starea de spirit a taberei loiale premierului, dupa atacurile agresive ale sustinatorilor ministrului de Finante (cancelarul Esichierului), Gordon Brown.
Rivalitatea dintre cei doi a ajuns in stadiul de „razboi civil”, comenteaza presa britanica virulenta atacurilor celor doua tabere.
Lovituri dure ale taberei „browniste” au fost demisia secretarului de stat al Apararii, Tom Watson, si a unui grup de sapte consilieri guvernamentali, si o scrisoare deschisa in care parlamentari laburisti si membri ai guvernului afirma, nici mai mult, nici mai putin, decat ca „este clar pentru noi – ca si pentru aproape intreg partidul (laburist) si pentru intreaga tara – ca, in absenta unei schimbari urgente a conducerii partidului, este putin probabil sa castigam alegerile viitoare”.
Blair si Brown au avut miercuri doua intalniri, intr-o tentativa daca nu de reconciliere, macar de incheiere a unui armistitiu, dar fara rezultat. Praful s-a ales de planul de „retragere ordonata si succesiune pasnica” pe care s-a bazat alianta trecuta a celor doi politicieni! Brown, caruia i se promisese venirea in fruntea laburistilor si a Executivului dupa primul mandat laburist de patru ani, si-a pierdut rabdarea dupa noua ani de „domnie” a lui Blair!
Atacurile brownistilor l-au silit pe Tony Blair sa isi faca publice intentiile, el alegand in acest scop o „inofensiva” vizita la o scoala din nordul Londrei, ieri dupa-amiaza. Gordon Brown si aliatii lui au primit insa doar partial satisfactie, pentru ca Blair a confirmat doar ca intentioneaza sa se retraga de la conducerea partidului si a guvernului in termen de un an, fara sa dea insa o data exacta. Speculatiile erau in toi, postul de televiziune Sky News anuntand ca data a retragerii 7 mai 2007, in timp ce „The Sun” vorbea despre 31 mai sau 26 iulie. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Jack Straw, a sugerat si el ca retragerea ar putea avea loc in mai. Prea tarziu, spun sustinatorii lui Brown, care ar dori ca retragerea sa aiba loc inainte de sfarsitul acestui an, in caz contrar succesorul neavand timp sa se pregateasca pentru alegerile din partid. Dar poate chiar aceasta este intentia lui Blair si a sustinatorilor lui, care nu mai accepta „adevarul”, inscris in „biblia partidului”, ca Brown trebuie sa fie viitorul lider laburist si premier. Au inceput deja speculatiile ca actualul ministru de Interne, John Reid (foarte vizibil in timpul recentei alerte teroriste) sau actualul ministru al Educatiei, Alan Johnson (care, de altfel, l-a insotit pe Blair in momentul declaratiei de ieri privind retragerea), intre altii, ar fi inceput deja „incalzirea” pentru a intra in lupta pentru suprematie. Ultima preocupare a tuturor pare sa fie cum va iesi Partidul Laburist din acest scandal.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă