17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialScoala vietii in vacanta

Scoala vietii in vacanta

La centrul de vacanta din Garda de Sus, judetul Alba, se organizeaza vara aceasta 8 sejururi pentru peste 200 de copii ce vor sa descopere unicitatea unei arii naturale protejate. Centrul de Initiativa pentru Mediu organizeaza de peste 6 ani tabere de aventura in Muntii Apuseni si si-a adecvat oferta cererii clientilor sai. Astfel, principala atractie a taberelor CRIM sunt activitatile propuse si sistemul de lucru bazat pe o echipa de profesionisti. CRIM ofera mai mult decat o tabara la munte. Prin echipele de animatori prezente in fiecare tabara, CRIM ofera un program pedagogic menit sa-i dezvolte participantului noi abilitati si deprinderi.
Cele 12 tabere pregatite pentru vara aceasta au teme proprii si un proiect pedagogic specific pentru fiecare grupa de varsta. Temele propuse sunt: “Fotografia in natura”, “Traditii romanesti”, “Arta in natura”, “Descoperirea naturii” si “Protectia mediului”.

Fotografia in natura

Copiii si tinerii pasionati de imagine vor putea sa isi perfectioneze tehnica de fotografiere invatand trucuri privind obiectivele si filtrele de care au nevoie pentru a face poze bune in natura. Cei noi in acest domeniu vor fi ghidati spre cunostinte de baza in realizarea unor fotografii avand ca subiect natura. O mare varietate de camere foto si obiective atat analogice, cat si digitale vor fi puse la dispozitia tuturor. Puteti folosi echipamentul organizatiei sau sa il aduceti pe al vostru, alaturi de o minte deschisa si o viziune unica asupra lumii!

Traditii romanesti

Participantii interesati pot sa fie martori si sa inteleaga modul de viata al romanilor din Muntii Apuseni – motii – care sunt cel mai strans legati de traditiile stramosilor nostri. Programul include vizite la localnici si pastori in timpul activitatilor lor de zi cu zi, cunoscandu-le animalele si descoperind modul lor de viata. Alatura-te celor ce in acest al XXI-lea secol fac o vizita prin istoria Romaniei!

Arta in natura

Inspirati de imprejurimile naturale, participantii vor putea crea prin intermediul desenului, picturii, olaritului, cantecului, dansului si teatrului. Instructorul este un artist profesionist si un bun profesor in acest domeniu. Nu uita acasa inima si imaginatia!

Descoperirea naturii

Copiii si tinerii se vor delecta in experimentarea frumusetilor naturii, imbogatindu-si in acelasi timp cunostintele despre mediul inconjurator. Acesta este punctul de la care am inceput cu totii: multe intrebari despre minunatiile naturii. Animatorii vor raspunde la cateva dintre aceste intrebari si ii vor ajuta sa gaseasca singuri raspunsul la altele. Fiecare plimbare este o ocazie pentru a afla noi plante de ceai sau caracteristici despre arborii si vietatile intalnite.

Protectia mediului inconjurator

Participantii care cunosc importanta acestui subiect si cei cu mai putine cunostinte vor beneficia de experienta si instructiunile animatorilor in timpul participarii la desfasurarea unui proiect concret de protectie a mediului incojurator. Stii cat de important este acest lucru pentru planeta noastra! Invata sa aplici cunostintele in practica si sa faci conexiuni care te vor ajuta sa actionezi local si sa gandesti global.

Conditii de munte

Spatiile de cazare sunt generoase, decente si curate, fara a fi luxoase. Dormitoarele permit cazarea pe grupe de varsta si sex, a pana la 10 persoane intr-o camera. Toaletele si dusurile se afla pe hol, dar asta nu strica placerea unui dus fierbinte dupa o zi de activitati antrenante.
Bucataria si sala de mese se afla in corpul de cladire vecin si ofera cadrul potrivit pentru cele 3 mese calde ce vor fi servite participantilor zilnic, completate de 2 gustari constand din dulciuri, sucuri si fructe. Masa este pregatita de o ardeleanca apriga, instruita in tainele bucatariei. “Tanti Ana”, cum ii spun copiii, e cel mai iubit om din tabara si are grija ca atunci cand se intampla ca un participant sa isi serbeze ziua in tabara sa primeasca cel mai minunat tort cu exact atatea lumanari cati ani urmeaza sa implineasca.

Ce e special?

Copilul tau nu merge la munte sa stea cu burta la soare! Activitati curente in taberele organizate de CRIM sunt drumetiile, escalada, speologia, mersul cu bicicleta, orientarea turistica, tirul cu arcul si o multime de jocuri si concursuri.
Toate activitatile sunt propuse tuturor participantilor, numai de ei depinde ce vor invata cel mai bine. Iar premiile sunt cu atat mai haioase cu cat nu exista note! “Fiecare copil are o afinitate speciala pentru o anumita activitate. Noi urmarim sa aflam aceasta afinitate si sa il ajutam sa invete mai multe acolo unde este mai interesat. Sunt copii care prefera sa deseneze si noi le oferim ocazia sa faca acest lucru indrumati de un artist profesionist. Altii, mai dinamici, descopera alaturi de noi atractia pentru speologie sau escalada si isi vor putea dezvolta spiritul de aventura si explorare atent supravegheati de monitori din acest domeniu”, precizeaza Calin Voda, coordonatorul si fondatorul acestui sistem de tabere in Romania.

Copiii nu se plictisesc

Toate taberele sunt concepute in asa fel incat sa ghideze copiii in descoperirea naturii in timp ce invata si se bucura in siguranta, vizand in acelasi timp si activitatile de aventura. Aceasta combinatie de sprijin si provocare asigura tabere experimentale care vor duce la imbunatatirea cunostintelor si cresterea increderii in sine, patrunzand in intelegerea importantei celor doua obiective: munca in echipa si individuala in timp ce ei cresc in spiritul respectarii frumusetilor naturii si a nevoilor pentru protectia ei in Romania si pretutindeni in lume.
Participantii in tabere CRIM nu fac parte dintr-un grup anume de copii. Unii dintre ei au deja experienta unei tabere, iar altii merg pentru prima data in tabara anul acesta. Unii dintre ei sunt din orase mari iar altii sunt de la sate. Unii vin in grup, altii cu unul sau doi prieteni si multi dintre ei vin singuri. Toti isi fac, insa, prieteni noi, chiar daca au venit insotiti. Ceea ce au toti in comun este dorinta de a descoperi natura si aventura!

Personal special instruit

Directorii si animatorii folositi de CRIM-Tabere sunt pregatiti pe baza sistemului francez de animatie pentru centre de vacanta, stabilit de Ministerul Tineretului si Sportului din Franta. Acestia urmeaza un curs din trei module, care consta in pregatire teoretica si practica, ce se desfasoara atat in Romania, cat si in Franta. Partenerii francezi – Federatia Nationala “Leo Lagrange” – reprezinta cea mai mare organizatie care se ocupa cu pregatirea personalului pentru centre de vacanta si in acelasi timp participa la organizarea a doua dintre taberele din vara 2005. Monitorii care lucreaza pentru activitatile cu risc: speologie, escalada, biciclete sunt pregatiti de catre Federatia Romana de Speologie si Federatia Nationala “Leo Lagrange”. Tot personalul CRIM-Tabere este instruit pentru situatii de urgente medicale printr-un program derulat cu SMURD Targu-Mures.
Pentru mai multe informatii si inscrieri accesati www.crim-tabere.ro sau apelati la numarul de telefon 0264-593254.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă