17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialGustul amar al infrangerii

Gustul amar al infrangerii

„Paroubek, fa ceva pentru popor: dispari!” si „Jos cu dictatorul rosu!”, se putea citi pe pancartele afisate de unii dintre cei aproximativ 3.000 de manifestanti de toate varstele reuniti ieri in Piata Wenceslas din capitala Cehiei. Liderul Partidului Social Democrat (CSSD), Jiri Paroubek, care inca mai exercita functia de premier, a primit astfel un mesaj clar: dupa opt ani de guvernare de stanga, cehii si-au pierdut rabdarea si nu mai vor sa astepte pana cand socialistii si aliatii lor se obisnuiesc cu ideea pierderii puterii.
Din pacate, mesajul nu a fost exprimat la fel de clar si prin vot, in alegerile legislative din 2 si 3 iunie, care s-au incheiat cu o incredibila si extrem de incomoda egalitate perfecta intre coalitia de centru-dreapta si cea de centru-stanga, desi atat CSSD, cat si aliatul sau, Partidul Comunist, au inregistrat, luate fiecare in parte, un recul important.
Presedintele Vaclav Klaus l-a atentionat deja pe Paroubek ca actualul guvern „si-a pierdut legitimitatea” in urma victoriei in alegeri a Partidului Civic Democrat (ODS), de orientare liberala.
Cabinetul lui Paroubek „nu trebuie sa ia decizii vizibile, decizii susceptibile sa schimbe lucrurile”, a declarat presedintele, referindu-se in primul rand la un controversat contract privind achizitionarea a 234 de blindate de la fabricantul austriac Steyr Daimler Puch (General Dynamics). In valoare de 23,6 miliarde de coroane (833 milioane de euro), contractul aprobat de Parubek, care ar urma sa fie semnat de actualul ministru al Apararii, este un record in istoria armatei cehe, contestat de liberali pentru lipsa de transparenta.
Aceasta este doar una dintre suspiciunile de coruptie la adresa guvernantilor de stanga. Un raport al unui detectiv cu rang inalt in politia ceha, Jan Kubice, a vorbit despre legaturi intre crima organizata si politicieni, comandanti ai politiei si membri ai administratiei de stat. Potrivit unui sondaj ale carui rezultate au fost date publicitatii ieri, „raportul Kubice” a avut o influenta mai mare asupra alegatorilor decat dezbaterile televizate.
Stanga incearca o riposta gen „cine zice ala e!”. Ieri, un deputat al Partidului Social-Democrat, fostul campion de schi Pavel Ploc, a declarat ca s-a incercat mituirea lui cu un milion de coroane (177.000 de euro) pentru a-l convinge sa se alature ecologistilor, cu scopul de a se modifica balanta electorala. Liderul ecologistilor a respins categoric acuzatia: „Suntem un partid care lupta impotriva coruptiei, nu unul care corupe”.
Paroubek nu va putea insa sa mai traga prea mult de timp. Televiziunea publica din Cehia a anuntat, ieri, ca el s-ar fi intalnit cu liderul liberal Mirek Topolanek, insarcinat cu formarea unui nou guvern, pentru negocieri. Ambii politicieni au dezmintit stirea, Topolanek spunand ca prima intalnire va avea loc doar maine.

Cele mai citite

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Inteligența artificială de pe Apple va fi disponibilă în mai multe limbi

Apple a anunțat că va extinde numărul limbilor suportate de inteligență artificială, Apple Intelligence, începând cu anul viitor. Inteligența artificială de pe Apple va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă