20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGeneratia "30 de ani" conduce Serviciile

Generatia „30 de ani” conduce Serviciile


Claudiu Saftoiu, acasa la SIE

Claudiu Saftoiu a devenit ieri, oficial, director al Serviciului de Informatii Externe (SIE). In prezenta sefului statului si a fostului director Gheorghe Fulga, Saftoiu s-a aratat onorat de numire, dand dovada de exces de zel. „Am intrat astazi intr-o institutie de elita a Romaniei. De acum inainte voi veni la SIE ca la a doua casa. Va asigur ca neutralitatea politica va fi absoluta in activitatea SIE… Vom deveni o reduta strategica a Europei si pentru aceasta SIE va dobandi responsabilitati sporite. Voi respecta strategia de securitate nationala si voi avea intotdeauna in minte, ca un crez absolut, ca libertatea si protejarea oamenilor trebuie sa ramana o constanta a activitatii mele si a colegilor mei de acum inainte”, a aratat Claudiu Saftoiu.
Discursul a continuat cu garantia noului sef al SIE care a aratat ca nu se va schimba, in sensul ca va ramane un bun cetatean. „Eu va asigur ca nu ma voi schimba. Voi ramane un civil care va intelege din ce in ce mai bine ceea ce inseamna securitatea nationala a Romaniei si voi lucra in folosul cetatenilor”, a mai declarat Saftoiu.

Demilitarizarea SIE

Ca si la precedenta investire de la SRI, presedintele Basescu a aratat ca SIE va trebui sa predea pana la sfarsitul anului toate dosarele care tin de obiectul de activitate al CNSAS.
Mai mult, el a aratat ca Serviciul de Informatii Externe va fi primul serviciu care va fi demilitarizat. „SIE este probabil primul serviciu de informatii care va iesi de sub haina militara si va trece pe o solutie civila, cu personal civil”, a anuntat Basescu.
La investire a luat cuvantul si fostul director al serviciului, Gheorghe Fulga, care s-a aratat incantat de colaborarea cu institutia Presedintiei si de progresele in reformarea SIE. „Colegii mei s-au angajat in acest proces deosebit de reformare a serviciului. A fost un proces complex si va fi la fel de complex in continuare”, a aratat Gheorghe Fulga.

George Maior, instalat director al SRI

Basescu a catalogat drept „satisfacator” ritmul de reforma in cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) si spera intr-o schimbare reala a institutiei. Prezent la ceremonia de numire oficiala in functie a lui George Maior ca director al SRI, Basescu si-a exprimat speranta ca cel mai important serviciu secret isi va schimba imaginea in ritm accelerat. „Obiectivul acestei schimbari este ca SRI sa se desprinda de imaginea de continuator al fostei Securitati. Principala misiune a Serviciului trebuie sa devina apararea cetateanului si a sigurantei nationale, si nu mentinerea unui sistem dictatorial, asa cum a procedat fosta Securitate”, a declarat Traian Basescu. In sprijinul acestei idei, presedintele a venit cu o informatie „neverificata”. „Nu mai exista in SRI nici un fost ofiter de dinainte de 1989 din cadrul Directiei I. Mai este unul singur din cadrul Directiei a VI-a, dar care se va pensiona in curand”, a dezvaluit Basescu.
El a mai aratat ca sustine in continuare respectarea termenului convenit in cadrul CSAT privind procesul de predare a dosarelor fostei Securitati catre CNSAS, respectiv 31 decembrie 2006.

„Reformarea SRI a inceput in 2001”

Fostul director Timofte a aratat ca reforma in cadrul Serviciului a inceput abia din 2001! „Sustin in continuare activitatea de reformare a SRI, activitate care a inceput in 2001. De asemenea, il sustin pe noul director in aceasta delicata functie. Reforma trebuie accelerata in interiorul serviciilor. Societatea se schimba si, daca nu exista un cadru legislativ adecvat, va trebui sa cumparam informatii la un pret mai mare”, a aratat fostul director.
La randul sau, noul director s-a declarat constient de responsabilitatea acestei functii. „Exista un proces de reforma in cadrul SRI si acesta trebuie accelerat. La finalul mandatului sper sa avem un serviciu modern, european. Transparenta si comunicarea sper sa evolueze calitativ, asta bineinteles in limitele legale”, a aratat George Maior.

Cele mai citite

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă