14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialLeopardul zapezilor tulbura OSCE

Leopardul zapezilor tulbura OSCE

Surse diplomatice semnalau ieri o ambianta tensionata la deschiderea conferintei ministeriale anuale a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) care se desfasoara la Ljublijana, ieri si azi.
Inaintea reuniunii, au avut loc schimburi dure de replici intre Rusia si OSCE, sustinuta de occidentali, pe tema alegerilor din tarile fostei URSS. Observatorii occidentali au criticat ieri dur victoria presedintelui Nursultan Nazarbaiev, reales cu peste 90% din voturi in fruntea Kazahstanului, admitand ca scrutinul nu corespunde “normelor internationale ce definesc o alegere democratica”. OSCE, organizatie din care face parte si Kazahstanul, a criticat scrutinul urmarit de peste 450 de observatori, iar opozitia kazaha a declarat ca doreste sa invalideze in justitie scrutinul, mentionand o deriva totalitara a regimului.
Nazarbaiev a facut din aceasta tara a nisipurilor si petrolului cea mai prospera din Asia Centrala si a reusit din acest motiv sa-si pastreze o puternica popularitate, in pofida trenarii reformelor democratice si a stilului sau autoritar. Scandalurile de coruptie nu l-au afectat, desi s-au referit direct la persoana sa si la familie. Opozitia repeta la infinit ca Nazarbaiev ar fi unul dintre oamenii cei mai bogati ai planetei, cu bani din petrol deturnati intr-o afacere denumita “Kazahgate”. Marea sa ambitie este de a deveni lider regional in Asia Centrala, facand din tara sa un model de dezvoltare, un “leopard al zapezilor”, referire la “tigrii” si “dragonii” Asiei. Datorita imenselor rezerve petroliere, el si-a asigurat sustinerea Statelor Unite, a Rusiei si Chinei, interesate de regiune. Dar stilul sau autoritar, represiunea sistematica a opozitiei si absenta totala a libertatii presei au facut din Nazarbaiev una dintre principalele tinte ale organizatiilor pentru drepturile omului. Pentru a-si asigura influenta, liderul de la Astana si-a plasat apropiatii in posturi strategice, vorbindu-se de “clanul Nazarbaiev”. Presedintele in exercitiu al OSCE, slovenul Dimitri Rupel, amintea ieri despre succesul organizatiei, iar despre alegerile din Kazahstan sublinia ca asteapta cu interes raportul preliminar al observatorilor.
Rusia, in schimb, a lansat ieri atacuri frontale contra OSCE, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuzand observatorii electorali ai organizatiei de “lipsa de transparenta” si de partialitate in detrimentul tarilor fostei URSS. El a cerut reforme in metodologie, alegerea si originea observatorilor, ca si corijarea activitatilor biroului drepturilor omului ce supervizeaza alegerile, apreciind ca autonomia acestuia scapa oricarui control, fapt “inacceptabil”. Moscova doreste interzicerea oricarei conferinte de presa a OSCE a doua zi dupa alegeri, menita a judeca, provizoriu, daca acestea s-au derulat in ordine, dar si diverse alte reforme. OSCE este o organizatie de 55 de state, mergand din America de Nord pana in Asia Centrala, iar dezacordurile dintre Rusia si occidentali risca sa blocheze adoptarea, astazi, a unei declaratii finale.

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă