14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăAnalist politic, despre falsa luptă împotriva corupției

Analist politic, despre falsa luptă împotriva corupției

“Să fie clar: am susținut, susțin și voi susține lupta împotriva corupției! România are o problemă cu corupția, problemă împărtășită cu alte state din regiune și din sudul Europei. Este o boală care trebuie tratată cu seriozitate, echilibru, cu respectarea întrutotul a legii, fără a o face armă în lupte partizane și în reglări de conturi, fără a o folosi pentru a plăti polițe adversarilor politici. Tratarea ei este un proces de durată din care partea punitivă joacă un rol important dar care în esență este o muncă de educare a elitelor și a societății în ansamblu. Succesul luptei împotriva corupției se măsoară nu în condamnări ci în măsura în care se schimbă mentalitățile.

Or tocmai asta NU s-a întâmplat în România în ultimii ani. Sub stindardul luptei împotriva corupției s-au girat interese personale și de grup, au fost plătite polițe, au fost eludate legi și proceduri.

România trebuie să fie întotdeauna pe primul loc! Nu se poate ca lupta anticorupție să devină pretextul pentru impunitate, pentru vărsarea frustrărilor și alimentarea urii, pentru stigmatizarea țării în plan european și internațional.

Încă de acum doi ani, când au început să apară în spațiul public informațiile privind situația de la DNA Ploiești, am cerut un singur lucru: dialog, transparență, asumarea problemelor acolo unde ele există și corectarea lor. Totul pentru a nu știrbi credibilitatea justiției și a luptei anticorupție.

Ce s-a întâmplat în schimb? S-au săpat tranșee, s-au ignorat toate semnalele de alarmă și s-a alimentat o stare de ură la nivelul societății.

Oamenii vor dreptate. Și e normal să vrea asta. Dar nu vom avea dreptate până nu vom avea adevăr. Un popor care nu-și cunoaște istoria e condamnat să o repete, și această logică se aplică inclusiv la istoria recentă.

Dinamica internațională este una extrem de rapidă și îngrijorătoare. Mulți văd că nu înțeleg, sau nu vor să înțeleagă. Așa a fost și cu Criza: ne-am băgat capul în nisip și am ignorat tsunami-ul extern, iar când a venit peste noi ne-a pus în genunchi. La fel și acum: dacă nu ne trezim rapid, riscăm să fim măturați de curentul istoriei.

În momentul de față nu este despre Laura Codruța Koveși. Nu mai căutați eroi! România nu va fi mai bună dacă doamna Koveși ajunge Procuror european, așa cum România nu va fi mai bună dacă Liviu Dragnea ajunge după gratii. În ambele cazuri, justiția trebuie să-și urmeze cursul. În ambele cazuri, erorile se vor plăti într-un fel sau în altul.

Sângele cere sânge, răzbunarea antrenează după ea răzbunare, așa cum idolatria duce la căderi după care greu ne mai putem remonta psihic.

Ca să privim în viitor trebuie să fim capabili să acceptăm trecutul. Nu putem căra la nesfârșit după noi povara unor adevăruri neasumate. O parte din România va vota mereu PSD, așa cum o altă parte va vota USR sau PNL. Trebuie să acceptăm că suntem o societate fragmentată, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să privim cu toții în aceeași direcție.

Care este acea direcție, mă întrebați? În primul rând, repunerea instituțiilor statului în matca lor firească. Justiția nu mai trebuie să fie teren de luptă. Nu vom avea o justiție independentă până nu vom accepta acest lucru. Am spus-o și o repet, anticorupția înseamnă EDUCAȚIE — ea trebuie să aibă trei componente de pondere comparabilă: prevenție, aplicarea legii (inclusiv prin măsuri punitive) și descurajare. Nu se poate una fără cealaltă. Un sistem durabil trebuie să descurajeze infracțiunea și să încurajeze respectarea legii.

Dincolo de asta, știm cu toții de ce avem nevoie: de un consens politic durabil pentru reducerea decalajelor față de Occident, de crearea unui climat social care să încurajeze coeziunea, să construiască și nu să dezbine.

Mă doare sufletul când văd un popor frumos, creativ, deștept, cum se lasă prins în spirala urii și a distrugerii. Se pot face atât de multe pentru țara asta, și nu este deloc greu. Trebuie doar să ne limpezim mințile, să ne deschidem sufletele și să luăm frâiele în mâini. Sper din tot sufletul să găsim echilibrul și înțelepciunea pentru a scoate țara din acest cumplit impas al istoriei”, a scris Coita pe pagina sa de Facebook.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă