Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment în care candidatura acestuia pentru alegerile legislative este studiată în apel, după ce a fost respinsă de Comisia Electorală, potrivit barrons.com.
„Lista Sârbă este cea mai loială aripă a partidului la putere în Serbia”, Partidul Progresist Sârb (SNS), a afirmat şeful guvernului kosovar.
În opinia sa, principala formaţiune a sârbilor kosovari este doar un instrument al „amestecului la nivel înalt al Serbiei în afacerile interne ale Kosovo”.
Kurti a vorbit la o conferinţă de presă convocată în contextul în care a doua instanţă reexaminează candidatura Listei Sârbe, respinsă luni prin votul membrilor Comisiei Electorale (CEC).
În cursul unei discuţii premergătoare votului, unul dintre membrii CEC, Sami Kurteshi, a explicat că nu poate vota în favoarea candidaturii „unui partid care în mod deschis nu recunoaşte statul Kosovo”.
Serbia nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de Kosovo, o fostă provincie sârbă populată în principal de albanezi.
Alegerile legislative sunt programate pentru 9 februarie.
SUA, aliat al Kosovo, a criticat decizia CEC de a scoate din jocul politic Lista Sârbă
Respingerea candidaturii Listei Sârbe a fost denunţată de Belgrad şi menţionată luni seară de preşedintele sârb Aleksandar Vucic în cursul unei conversaţii telefonice cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Statele Unite, unul dintre principalii aliaţi ai Kosovo, au criticat, de asemenea, această decizie a CEC prin intermediul ambasadei lor de la Pristina, la fel ca şi Uniunea Europeană.
Din cele 120 de locuri ale parlamentului kosovar, zece sunt rezervate comunităţii sârbe şi toate sunt ocupate în prezent de deputaţi ai Listei Sârbe.
Kurti a mai acuzat Serbia că oferă în continuare refugiu unui fost vicepreşedinte al Listei Sârbe, Milan Radoicic, a cărui extrădare este cerută de Kosovo.
Justiţia kosovară îl acuză pe Radoicic că a condus în septembrie 2023 un atac împotriva unor poliţişti kosovari, dintre care unul a fost ucis, lângă mănăstirea Banjska, în nordul Kosovo.
Potrivit premierului kosovar, Radoicic – care a demisionat din funcţia sa în cadrul partidului după incidentul de la Banjska – „continuă să fie liderul de facto al Listei Sârbe”.
„Din punctul meu de vedere, Lista Sârbă nu este expresia organizării politice a sârbilor kosovari, ci mai degrabă cea a diktatului Belgradului”, a afirmat Kurti.
Ultrașii au aruncat în aer așa-zisul stat Kosovo
„Cu două „bombe,” România a aruncat în aer așa-zisul Kosovo și l-a scos din cărți pentru EURO,” au scris jurnaliștii sârbi de la ziarul Telegraf.
După cum se știe, meciul dintre naționala României și Republica Kosovo a fost întrerupt, în minutul 17, după ce oaspeții s-au retras de pe terenul de joc, clamând ofensa unui banner: „Kosovo e Serbia / Basarabia e România,” ridicat de ultrașii români.
Statul român, după cum se știe, n-a recunoscut așa-zisa republică kosovară. Blamații suporteri n-au făcut decât să fie miniștri de externe și președintele țării la un loc.
Dacă poporul român nu recunoaște raptul american, cu ce au greșit băieții în negru? Au făcut vocea unui popor frate cu sârbii.
„Uniți sub tricolor”
Vâna balcanică nu se dezminte. Ne-am simțit mândri că cineva exprimă clar ce gândesc românii. Într-un stat liber, artizanii tulburărilor peisagisticii europene ar fi fost eroi naționali.
Comentatorii radio și tv i-au pus la zid. I-au mitraliat cu vorbe grele pe curajoși. Agenții internaționalismului democratic sunt la fel ca cei ai Internaționalei socialiste, în anii sovromizării României. Ei trăiesc în veacuri diferite. Asta e singura diferență.
Unul dintre liderii peluzei „Uniţi sub tricolor” este Andrei Preda, cel supranumit „Gogoaşă.” Acesta este şi liderul galeriei celor de la FC U Craiova 1948.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!