4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialFunar intra in razboi cu Radio Cluj

Funar intra in razboi cu Radio Cluj

CLUJ-NAPOCA. Numirea unui nou director-adjunct al Studioului Radio Cluj reaprinde disputa dintre PRM si UDMR. Postul a ramas liber dupa de jurnalistul Zorin Diaconescu si-a dat demisia, pentru a prelua conducerea unui trust media din Bistrita.
Conducerea radioului public l-a numit director adjunct pe jurnalistul Istvan Rostas, angajat al sectiei maghiare. Aceasta decizie a starnit, insa, furia liderilor locali ai PRM. Secretarul general al acestui partid, senatorul Gheorghe Funar, critica ceea ce el numeste „maghiarizarea” radioului public din Cluj.
Parlamentarul sustine ca „se pare” ca Istvan Rostas nu ar avea competentele necesare pentru ocuparea acestui post, din moment ce l-a ocupat prin numire, nu prin concurs. Funar a adaugat ca numirea lui Rostas s-ar datora negocierilor din interiorul coalitiei de guvernare si prieteniei sale cu deputatul Hunor Kelemen.
O situatie asemanatoare cu cea de la Cluj este cea a Radio Targu-Mures, unde directorul-adjunct al postului este tot un reprezentant al sectiei maghiare.
Prima consecinta a acestei schimbari in conducerea Radio Cluj va fi faptul ca liderii PRM vor cere acordarea unui spatiu de emisie in cadrul emisiunilor in limba maghiara, difuzate de radioul si de televiziunea publica. Funar a declarat ca in PRM exista suficienti vorbitori de limba maghiara care s-ar descurca cu succes intr-o astfel de emisiune.
Conform Legii audiovizualului, radioul si televiziunea publica sunt obligate sa puna la dispozitia partidelor politice parlamentare un anumit numar de minute in care acestea isi pot expune ideile si programele. Mai mult, toate institutiile media din domeniul audiovizualui sunt obligate sa respecte regula celor trei treimi. Concret, acest lucru inseamna ca un sfert din timpul de emisie trebuie alocat Puterii, un sfert Opozitiei si un sfert autoritatilor publice centrale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă