6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăMediuPădurile seculare ale României distruse cu prioritate pe durata anchetei Comisiei Europene

Pădurile seculare ale României distruse cu prioritate pe durata anchetei Comisiei Europene

Raportul transmis Comisiei Europene de către organizațiile Agent Green, EuroNatur și Environmental Investigation Agency (EIA) denunță distrugerea deliberată a pădurilor seculare și primare din România, în perioada 2021-2024, într-un context de neacțiune din partea autorităților, se arată într-un comunicat de presă.

În special, raportul atrage atenția asupra faptului că aproximativ 4,7 milioane de metri cubi de lemn au fost extrași ilegal din pădurile din România, adesea cu girul Ministerului Mediului.

Această cantitate de lemn tăiat ilegal este echivalentă cu o coloană de camioane încărcate cu bușteni, care ar ajunge de la București până la Bruxelles.

Dintre aceste tăieri ilegale, jumătate au avut loc în arii protejate Natura 2000, pentru care România este deja în procedură de infringement din partea Comisiei Europene, ca urmare a plângerii depuse de organizațiile ecologiste în 2019.

Tăierile masive au afectat 138.000 de hectare de păduri primare și seculare, dintre care mai mult de jumătate (71.000 de hectare) se aflau în arii protejate.

Aproape jumătate din lemnul tăiat ilegal a provenit din aceste păduri protejate. Conform raportului, exploatările ilegale s-au realizat pe drumuri noi, largi și adânci, construite în pante periculoase, ceea ce a dus la eroziune severă a solului și destabilizarea versanților.

Deși România are obligația europeană de a proteja aceste păduri, tăierile continuă necontrolat, în special în zone inaccesibile utilajelor până recent, inclusiv în parcuri naturale și naționale emblematice, precum Parcul Natural Bucegi, Parcul Național Ceahlău, Parcul Național Călimani și Parcul Natural Vânători Neamț.

Gabriel Păun, președintele Agent Green, subliniază faptul că tăierile ilegale nu doar că distrug ultimele păduri primare ale României, dar și compromit regimul de protecție al ariilor protejate, care ar trebui să garanteze conservarea acestor ecosisteme valoroase.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Sfaturi practice pentru a menține hainele adolescenților activi mereu curate și proaspete

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

FCSB obține un punct crucial în Europa League și a rezistat în 10 oameni împotriva lui Olympiacos!

FCSB a remizat 0-0 cu Olympiacos pe Arena Națională, într-un meci în care roș-albaștrii au jucat în inferioritate numerică timp de peste 20 de...

Când să apelezi la o agenție SEO pentru afacerea ta?

În era digitală, prezența online este esențială pentru succesul unei afaceri. Deși mulți antreprenori încearcă să gestioneze singuri optimizarea site-urilor lor, colaborarea cu o agenție...
Ultima oră
Pe aceeași temă