Opoziția pro-europeană din Georgia a renunțat oficial la mandatele obținute în Parlamentul de la Tbilisi în urma controversatelor alegeri parlamentare din 26 octombrie, marcate de acuzații de fraudă la scară largă și amestec al Rusiei în procesul electoral.
Reprezentanții celor două mari blocuri electorale ale opoziției – Mișcarea Națională Unită (MNU) și Coaliția pentru schimbare – au cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) să le anuleze listele cu candidați – o mișcare procedurală care ar face imposibilă distribuirea mandatelor către candidații opoziției care au obținut locuri în Parlament.
„În numele Mișcării Naționale Unite, declarăm că nu recunoaștem legitimitatea acestor alegeri și refuzăm mandatele de parlamentari. Astăzi, fiecare dintre noi care a câștigat pe listele de partid a trimis o notificare oficială Comisiei Electorale Centrale, astfel încât niciun candidat să nu fie înregistrat”, a spus lidera MNU, Tina Bokuciava, într-o conferință de presă.
Nika Gvaramia, liderul Coaliției pentru Schimbare, a afirmat că toți candidații de pe lista blocului electoral își vor semna oficial refuzul ori de câte ori va fi necesar dacă CEC, sub presiunea autorităților, va încerca să-i înregistreze în Parlament prin proceduri birocratice.
„Acest parlament este ilegitim, iar participarea noastră la activitățile sale este exclusă. Nu vom ajuta autoritățile să-l legitimeze cu prezența noastră”, a spus Gvaramia.
În replică, partidul de guvernământ, Visul Georgian, a anunțat că va depune o sesizare la Curtea Constituțională pentru a scoate în afara legii partidele de opoziție, acuzând în special MNU de trădare.
„Nu excludem că ne vom ocupa în primul rând de MNU care a comis acte de trădare împotriva țării”, a declarat secretarul general al Visului Georgian, Kakha Kaladze, adăugând că autoritățile dețin „destul dovezi” pentru a scoate blocul de partid în afara legii, fără a oferi însă alte detalii.
Demersurile vin după ce președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zurabișvili, a refuzat să recunoască validitatea rezultatelor alegerilor din 26 octombrie și a cerut organizarea unui nou scrutin. Opoziția a organizat de atunci proteste zilnice la Tbilisi, în care a contestat victoria partidului Visul Georgian, favorabil Moscovei și aflat la putere în ultimii 12 ani, care afirmă că a obținut 54% din sufragii.
Cel mai recent protest a avut loc miercuri, 13 noiembrie, când un grup de femei au protestat la sediul CEC, unde au cerut autorității electorale să anuleze rezultatele alegerilor.
Rezultatele scrutinului nu sunt recunoscute de cele mai multe țări din Uniunea Europeană, deși premierul maghiar Viktor Orban, a cărui stat deține președinția semestrială a blocului comunitar, a vizitat Tbilisi și felicitat Visul Georgian.
În Republica Moldova opiniile au fost împărțite
Și la Chișinău, opiniile au fost împărțite, între președinta Maia Sandu care și-a anunțat sprijinul pentru șefa statului georgian, Salome Zurabișvili și opoziția socialistă în frunte cu ex-președintele Igor Dodon, care a felicitat Visul Georgian pentru rezultatele alegerilor.
Georgia s-a ales cu procesul de aderare la UE „înghețat”, după ce formațiunea de la guvernare a adoptat o legislație a „agentului străin” împotriva ONG-urilor, de rând cu o serie de măsuri anti-LGBT, similare cu cele adoptate de Moscova. Deciziile au stârnit critici din partea Bruxellesului și Washingtonului, care acuză țara din Caucaz de regres democratic.
De cealaltă parte, premierul georgian, Irakli Kobakhidze, a acuzat de mai multe ori Uniunea Europeană de o „atitudine diferită” în cazul Georgiei și R. Moldova, afirmând că autoritățile de la Chișinău ar fi mai favorizate. Declarațiile similare ale acestuia de la Budapesta, au atras convocarea la Ministerul moldovean de Externe a însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Georgiei în R. Moldova.
Autoritățile moldovene i-au transmis diplomatului georgian „nemulțumirea profundă” cu privire la „maniera deformată și neconformă” în care premierul georgian abordează în discursul său public tematica integrării europene a R. Moldova și procesul electoral din țară.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!